Vesti Sochi 2014 - Federacija i RS se ne mogu dogovoriti ko će nositi zastavu BiH

Sochi 2014 - Federacija i RS se ne mogu dogovoriti ko će nositi zastavu BiH

Sarajevo | 29.01.2014. | klix.ba
ok bih

Izvršni komitet Olimpijskog komiteta BiH ni na zasedanju u utorak nije doneo odluku o tome, a ponovo će odlučivati u četvrtak.

Do nesuglasica na sednici došlo je, kako se tvrdi, kada su pojedini članovi iz RS insistirali da skijašica Žana Novaković sa Pala nosi zastavu na svečanom defileu otvaranja ZOI. Novakovićeva, kako se navodi, ima i državljanstvo Srbije.

–Predstavnici Srpske smatraju da bi to trebalo da bude Novakovićeva, a suprotstavili su im se čelnici OK BiH iz Federacije BiH, istakavši da skijaš Igor Lajkert iz Zenice ima bolji rezultat, te da bi zato njemu trebalo ukazati tu čast.

"Odluku o tome ko će nositi zastavu BiH na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 7. februara u Sočiju donećemo na sutrašnjem sastanku svih pet trenera sportista koji učestvuju na Olimpijskim igrama. Želimo da struka ponudi mišljenje o tome ko je rezultatski najuspešniji i da na osnovu toga donesemo ispravnu odluku", rekao je vodja BiH delegacije u Sočiju Said Fazlagić za agenciju Anadolija.

Lajkert je za OI u Sočiju izborio normu u tri discipline, a Novakovićeva u dve. On će nastupiti u svih pet disciplina alpskog skijanja, a Paljanka koja je prošle godine od Vlade Srbije dobila državljanstvo naše zemlje, BiH će predstavljati samo u tehničkim.

Na FIS rang listi Lajkert je na 459. mestu u spustu, slalomu 307. i superkombinaciji 338. Novakovićeva je u dve discipline ispod 500. pozicije u poretku najboljih svetskih skijašica. U slalomu je 436. i veleslalomu 288. U ovoj sezoni Lajkert ima tri pobede u međunarodnim FIS takmičenjima, a Novakovićeva jednu, piše Anadolija.

Novakovićeva je već jednom nosila je zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju najveće sportske smotre u zimskim sportovima. Bilo je to na ZOI u Vankuveru 2010. godine.

Pored ovo dvoje BiH će u Sočiju predstavljati još troje takmičara, a svo troje su sa Pala – Marko Rudić (alpsko skijanje), Tanja Karišik (bijatlon i skijaško trčanje) i Mladen Plakalović (skijaško trčanje).

 

Komentari