Vesti Smetovi, Zenica, BIH - Predstavljen projekat izgradnje žičare

Smetovi, Zenica, BIH - Predstavljen projekat izgradnje žičare

Smetovi, Zenica - BIH | 20.06.2021. | eKapija
smetovizenica 800x487

Sa ciljem da izletište Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mesto za odmor i rekreaciju u prirodi, na sednici Gradskog vijeća Zenica predstavljen je dugo najavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi.

Kako je saopšteno, izgradnjom žičare nastoji se doprineti razvoju turizma tokom letnjeg i zimskog perioda, kao i poboljšanju kvaliteta života građana kao i izgradnji infrastrukture i novim zapošljavanjima.

Osim toga, izgradnjom žičare otvorila bi se šira perspektiva daljeg razvoja izletišta Smetovi sa pratećim sadržajima kao što su biciklističke staze, adrenalinski parkovi, paraglajding, bungalovi za prenoćišta, mini skijalište i sankalište za rekreativne potrebe, ugostiteljski kapaciteti i slično, navedeno je na sajtu Grada Zenica.

Jedna od velikih prednosti je što će se izgradnjom žičare značajno smanjiti upotreba motornih vozila i omogućiti ekološka i održiva upotreba prirodnih resursa, a samim tim uticati na očuvanje prirodne sredine.

Projektom je predviđen kapacitet od 800 osoba na sat, a žičara će imati 60 korpi.

Procenjena vrednost investicije iznosi 35 mil KM, uz očekivanje da bi investitor imao dodatnih milion maraka troškova u svrhu dobijanja potrebnih dozvola, rešavanja imovinsko pravnih odnosa itd.

– Gradska uprava Zenice pokrenula je desetak veoma ozbiljnih projekata, što ćemo nastaviti i u budućnosti. Projekat žičare Zenica – Smetovi je jedan od tih projekata i želimo upoznati Gradsko vijeće o ovom projektu. Isto tako, građani Zenice će odlučiti koji projekti su prioriteti za realizaciju. Radi se o projektima čije procene prelaze višemilionske cifre. Projekte ćemo realizovati poštujući potrebe i želje naših građana – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

      Izvor: eKapija  20.06.2021.

 

Komentari