Vesti Sljeme, Zagreb - Odluka o izradi plana za uređenje Skijaškog kompleksa

Sljeme, Zagreb - Odluka o izradi plana za uređenje Skijaškog kompleksa

Zagreb | 02.06.2015. | Vecernji.hr
sljeme800x486

Kategorije

Vlada Hrvatske je na sednici održanoj 01. juna 2015. donela odluku o izradi urbanističkih planova uređenja "Skijaški kompleks" i "Vršna zona" u Parku prirode Medvednica. To je zapravo posledica novog zakona o Prostornom planiranju iz 2014. prema kojem gradska i opštinska veća, a u slučaju Medvednice Gradska skupština, više neće donositi detaljne planove uređenja u prostorima nacionalnih parkova ili u parkovima prirode. Od sada će te planove donositi Vlada Hrvatske.

Predlogom za izradu urbanističkoga plana uređenja Vršne zone planine Medvednice omogućuje se postavljanje trase žičare do vrha, tj. do Sljemena.

– Ovim predlozima omogućuje se produženje trase žičare do samog vrha, do Sljemena, i eventualno izgradnja žičare prema Bistri na zagorskoj strani Medvednice. Takođe, nelegalne objekte koje koriste skijaški klubovi zamieniće puno primereniji objekti – rekla je ministarka graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske Anka Mrak Taritaš.

Preduslov za izradu plana "Skijaški kompleks" je da se proširi akumulaciono jezero za zasnežavanje ski staza jer u smernicama stoji da se mora "redefinisati sistem veštačkog zasneživanja uzevši u obzir prirodna i tehnička ograničenja i mogućnosti vodosnabdevanja". Predviđena je i obnova drvene Prekratićeve kuće, između Snježne kraljice i Župnog ureda, jer je u ruševnom stanju i predstavlja opasnost za posetioce.

Planom se moraju definisati i namene postojećih objekata, a u odnosu na novu stanicu žičare, kao i istraživanje mogućnosti za smeštaj GSS-a, javne ustanove Parka prirode Medvednica i sportskih klubova. Ova dva plana obuhvataju prostor od 119 hektara.

                Izvor: Vecernji.hr, Dalmacijaski.com

 

Galerija slika

Komentari