Vesti Sljeme, Zagreb - FIS dao "zeleno svetlo" Snježnoj kraljici

Sljeme, Zagreb - FIS dao "zeleno svetlo" Snježnoj kraljici

Zagreb, CRO | 27.12.2020. | hrt.hr
sljeme nocu 2

Crveni spust na Sljemenu iznad Zagreba i službeno je dobio "zeleno svetlo" za održavanje trka Audi FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju "Snow Queen Trophy" 2021.

To je u subotu 26. decembra potvrdio Emmanuel Couder, direktor FIS Svetskog kupa za tehničke discipline za muškarce, koji je nakon izvršene kontrole proverio kvalitet sljemenske slalomske staze, obavezne za sve organizatore trka FIS Svetskog kupa.

Zahvaljujući trudu organizatora i radnika na skijalištu Sljeme zaduženih za pripremu staze, Crveni spust ove je godine za FIS-ovu kontrolu bio spreman još početkom decembra, odnosno najranije otkako se održava Snježna kraljica.

"Zeleno svjetlo" koje je Emmanuel Couder dao trkama na rasporedu su 3. i 6. januara 2021. bilo samo formalnost, a snežna kontrola je poslužila da se dogovore završni detalji oko pripreme staze.

- Na Crvenom spustu ima dovoljno snega za službenu potvrdu trka. Sledeća dva dana će se praviti dodatne količine snega iznad starta, pokraj staze i ispod cilja kako bi se imala rezervna količina snega u slučaju potrebe. Odluku o završnoj preparaciji staze, kao i inektiranju vode doneće se u sledećih nekoliko dana zavisno od vremenske prognoze, rekao je Couder.

Trenutno na stazi Crveni spust ima 50-80 centimetara utabanog, kompaktnog snežnog pokrivača, što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Takođe, radi se osnežavanje na stazi Zeleni spust, i ako dovoljno dugo temperature budu u minusu, postoji mogućnost da se i on zasneži kao staza za zagrijavanje.

- Pandemija bolesti Covid-19 i stroge epidemiološke mere učinile su organizaciju ovosezonskih trka Snježne kraljice logistički zahtevnijom u odnosu na predhodne godine, no vreme nas je za sada zaista poslužilo i olakšalo pripremu staze. Crveni spust je u odličnom stanju i hrvatski reprezentativci ovih dana ponovno na njemu treniraju i pripremaju se, kako za naredne trke u Semmeringu, tako i za Snježnu kraljicu. Jedino nam je žao da baš ove godine, kad je sve bilo spremno još početkom meseca, i građani zbog epidemioloških ograničenja nisu mogli da uživaju u skijanju na Sljemenu. Verujemo i nadamo se da će i oni u skoroj budućnosti dobiti priliku za skijanje na domaćem skijalištu iznad grada, rekao je direktor Organizacinog odbora slalomskih trka Vedran Pavlek.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, trke će se održati bez gledalaca, uz najstrože protokole zaštite zdravlja i sigurnosti svih učesnika događanja.

Ženski slalom na rasporedu je u nedjelju, 3. januara, s početkom prve vožnje u 12.30 i druge u 16.00 sati, dok će se muška slalomska trka održati u sredu, 6. sjanuara, i to sa startom prve vožnje u 12.15, a druge u 15.30 sati.


             Izvor: hrt.hr


Komentari