Vesti Skijaško trčanje - Klasika na zlatiborskom Tić polju

Skijaško trčanje - Klasika na zlatiborskom Tić polju

Tić polje, Zlatibor | 18.01.2020. | zlatibor.tv
zvezda kup150120 1

U organizaciji SK Zvezda u sredu i četvrtak (15-16.01.2020) na Tić polju su na programu bile FIS trke klasičnim stilom. Za muškarce trke na 10 km dok se u ženskoj konkurenciji trčalo na 5 kilometara.

Ovo je u poslednjih nekoliko godina prvo takmičenje klasičnim stilom, koje za razliku od slobodnog stila, za sportiste predstavlja znatno teži zadatak.

Na FIS Zvezda kupa na Tić polju je nastupilo 26 takmičara i takmičarki u seniorskoj konkurenciji kao i 44 takmičara i takmičarki u mlađim kategorijama.

Seniorke su prvog dana takmičenja nademtale u disciplini distanca klasničnim stilom na stazi od 5 km. Trka je imala pravi internacionali karakter pošto su pored takmičarki iz Srbije i BiH nastupile i takmičarke iz Argentine i Litvanije.

Prvo mesto je osvojila takmičarka iz Litvanije Martina Biliunaite vremenom 14:13.0 (75.76 FIS bodova). Drugo mesto je osvojila domaća takmičarka Anja Ilić, koja je imala vreme 14:21.8 (84.01 FIS bodova) a treća je bila Maida Drndić koja je imala 9.0s zaostatka (84.20 FIS bodova). Što se tiče ostalih rezultata Sanja Kusmuk (BiH) je bila četvrta, Fausta Repeckaite (Litvanija) je bila peta, Maria Cecilia Dominguez (Argentina) šesta i Jelena Đorđević (Srbija) sedma.

U muškoj konkurenciji na programu je bila trka na 10 km klasičnim stilom. U ovoj kategoriji prvo mesto je pripalo takmičaru iz Litvanije Tautvydas Strolia koji je stazu pretrčao za 22:14.6 (88.40 FIS bodova). Strahinja Erić (BiH) je bio drugi uz zaostatak od 44.9, dok je Todor Malchov iz Bugarske bio treći uz zaostatak od 55.7. Kada su u pitanju domaći takmičari Miloš Đorđević je bio četrnaesti a Nikola Đorđević petnaesti.

Posebno su bile zanimljive trke u mlađim kategorijama. U kategoriji U16 u trci na 2,5 km klasičnim stilom za dečake prvo mesto je osvojio Bogdan Kutlešić. Drugi je bio Đorđe Paunović a treći Tarik Aslani. U ženskoj konkurenciji Andrea Marković je bila prva, Sara Piplović druga a Maša Knežević treća. U kategoriji U14 prvo mesto je osvojio Pavle Pavlović, Ivan Smiljanić je bio drugi a Mladen Stanković treći. Kada su u pitanju devojčice u ovoj kategoriji je prvo mesto pripalo Ani Jeremić. Anđela Jovanović je bila druga a Aleksandra Ružić treća.

U kategoriji U12 dečaci su trčali 2,5 km a devojčice 1,5 km. U muškoj konkurenciji prvo mesto je osvojio Andrej Tošić, Kristian Mitkov (Bugarska) je bio drugi a Novica Jovanović treći. Među devojčicama je u ovoj kategoriji prvo mesto osvojila Jovana Joksimović, Kristina Pavlović je bila druga a Vanja Tucović je bila treća.

Prvo mesto u kategoriji U10 je osvojio Mikael Mitkov (Bugarska). Andrija Veličković je bio drugi a Srđan Milekić treći. Kada su u pitanju devojčice prvo mesto je osvojila Jelena Joksimović, Irina Đurović je bila druga a Nera Lekić treća.

U kategoriji U8 takmičari trčalo se 1,5 km a među dečacima prvo mesto je pripalo Mihajlu Bujišiću a drugo mesto je osvojio Rastko Ilić.

Takmičenje je nastavljeno i u četvrtak od 9:30. na istim distancama takođe klasičnim stilom vožnje.
U ženskoj FIUS trci na 5 km najuspešnije su bile takmičarke iz Srbije, Anja Ilić je zauzela prvo, a Maida Drndić drugo mesto ispred takmičarki iz Litvanije, Bih i Argentine.
U muškoj konkurenciji u trci na 10km najuspešniji je bio litvanac Tautvydas Strolia ispred Strahinje Erića iz BIH i Todora Malchova iz Bugarske. Miloš Milosavljenić je najuspešniji srpski takmičar na 8. mestu.

Organizator ovog FIS takmičenja je Ski klub Zvezda, Zlatibor.

Nordijska takmičenja na Zlatiboru se nastavljaju u ponedeljak i utorak 2-21. januara 2020 trkama FIS BC - Balkan kupa. U ponedeljak je naprogramu disciplina Sprint kada će svoje trka voziti i deca u okviru FIS CHI. U utorak Balkan kup se nastavlja trkama na 10 / 5 km a za decu na 3 / 2,5km.

      Izvor, foto: zlatibor.tv

 

Galerija slika

Komentari