Vesti Skijaški skokovi - Izmene pravila

Skijaški skokovi - Izmene pravila

| 15.10.2012. | FIS, BihSki
ski jump olympics winter

Primena nekih poboljšanja u opremi za smučarske skokove bila je glavni predmet rasprava tokom sastanka FIS Tehničkog komiteta za skijaške skokove održanog nedavno u Cirihu. Nakon što je proteklog leta na takmičenjima FIS Grand prix-a sprovedena I faza testiranja, iskustva stečena tom prilikom bila su uglavnom i predmet zabrinutosti kada je u pitanju prilagođavanje i upotreba novih skakačkiih kombinezona.

Bez obzira na to, skakački kombinezoni će biti zategnutiji nego u prošlim zesonama, dok će osnova merenja od sada biti telo sportiste plus tolerancija od najviše dva centimetra.

Empirijski podatci za modifikovane kombinezone biće prikupljani tokom naredne zime i analizirani na kraju sezone.

Uz sve to, raspravljano je i o pravilama za startna vrata. Već prošle sezone, treneri su imali mogućnost da sami proizvoljno spuste poziciju startnih vrata. Od sada će, odobrenje za smanjenje zaleta biti ograničeno na pet pozicija.

Što se tiče faktora vetra, predložene su neke promene. Do sada je bio podjednako primjenjivan linearni koeficient za kompenzaciju uticaja čeonog i vjetra u leđa. Od sada bonus poeni će biti povećani za oko deset procenata ako je skok izveden pod uslovima vetra u leđa, dok će kod čeonog vetra bonus biti smanjivan. Štaviše, koridor vetra će biti proširen od +/- 1 m/s do +2/-1 m/s. Sve ove predložene izmene će biti dostavljene na usvajanje Predsedništvu FIS za sednicu koja će se održati 3.novembra o.g.

U sklopu prezentacije predstavnika organizatora iz Sochy-a 2014. i Falun-a 2015., članovi Komiteta za skokove su dobili dublji uvid u skicu Kalendara FIS Grand Prix-a i Svijetskog Kupa u skokovima za sezonu 2013./2014. Skakaonice u Sochy-u, na kojim će biti održana takmičenja Svetskog Kupa u smučarskom skokovima u decembru 2012.godine, za žene i muskarce, biće homogolizirana 31.oktobra.


     Izvor: FIS, BihSki.com

Galerija slika

Komentari