Vesti Skijaši na Kopaoniku i Goliji odolevaju jakom vetru i mećavi

Skijaši na Kopaoniku i Goliji odolevaju jakom vetru i mećavi

Kopaonik, Golija | 06.02.2020. | www.rts.rs
Uprkos meavi turisti stiu na Goliju 2

Zbog snežne mećave saobraćaj ka Kopaoniku je otežan, a rad skijališta u sredu 5.gebruara 2020. bio je redukovan. Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni, a najviše je porodica sa decom jer je u toku zimski raspust. Na Kopaoniku trenutno boravi 18.000 gostiju.

Za putare je danas bilo najviše posla od početka zimske turističke sezone. Sneg, led, vetar, magla i nanosi na kolovozu.

Za putare je danas bilo najviše posla od početka zimske turističke sezone. Sneg, led, vetar, magla i nanosi na kolovozu.

Do turističkog centra na vrhu planine ne može se bez pune zimske opreme. Povremeno ima i zastoja u saobraćaju.

Turisti koji su se dokopali Kopanika kažu da su jedva došli.

"Videli smo da kola stoje usput, ljudi navlače lance, ali nekako smo prošli, pitanje je kako ćemo se vratiti, ali sad nećemo da razmišljamo o tome", priča jedan od njih.

Ipak, mećava nije obeshrabrila oko 4.000 skijaša na stazama.

"Nama taj sneg treba, ali je dosta loše vreme. Vetar duva preko 100 kilometara na čas, tako da radi samo šest instalacija", požalio se Darko Jovanović iz JP Skijališta Srbije.

Skijaši koji su izašli na stazu kažu da nemaju nameru da odustanu uprkos vremenu. Ipak, priznaju da im nije lako da izađu na kraj sa vetrom i mećavom.

"Pa, bogami baš je teško. Ima dosta snega i vetra i baš je hladno, ima dosta magle tako da je baš nezgodno", kaže jedan od skijaša.

Mališani koji raspust provode na Kopaoniku uživaju u snegu. Pored domaćih gostiju u turističkom centru boravi i veliki broj stranaca – Rumuna, Kineza, Bugara.

"Za mene je ovo nezaboravno iskustvo. Divlja, ali prelepa planina", kaže jedan od turista koji je došao sa juga Kine.

Jasmina Premović iz Turističke organizacije Raška objašnjava da strane turiste interesuje pre svega gde mogu dobro  da ručaju, da popiju neko vino u planinskom ambijentu i gde mogu da nađu igraonicu za svoju decu.

Uprkos mećavi turisti stižu na Goliju

Zbog snežne oluje na Goliji neprohodni su neki seoski putevi, a na glavnim saobraćajnicama saobraćaj je usporen. Za nešto više od 24 sata snežni pokrivač dostigao je metar visine.

Veje od sinoć, ali su na snežne mećave navikli na Goliji. Jak vetar i dosta snega uobičajena je februarska slika.
"Mislim da će sneg nastaviti da pada, do sutra sigurno neće prestati. Manji kamion je prošao, sad čekamo Ulta da stigne", navodi Srećko Kuč, meštanin Golije.

Ka raštrkanim golijskim selima se ne može, zavejana su brojna domaćinstva. Putari su neprekidno na terenu kako bi očistili sve putne pravce.

Jaka mećava ipak nije obeshrabrila uporne ljubitelje zimskih sportova.

"Kad je ovako velika mećava i dosta snega mislim da skijanje neće biti moguće, ali svakako ćemo iskoristiti ovaj dan da budemo tako malo po planini", navodi Sara Spasović iz Ivanjice.

Damljan Pajević iz Beograda navodi da bi zažalio da nije došao, propustio bi, kako kaže da oseti zimu u pravom smislu te reči – čist vazduh, mećavu....

U domaćinstvu Lukovića, jedinom u kojem se na Dajića brdu bave seoskim turizmom gosti više vole kada ima puno snega.

"Ako slučajno ne idu na skijanje onda se sankaju kliskaju, prave iglo, tako da uvek ima od jutra do mraka i po mraku se kliskaju", navodi Mladen Luković, Golijski dar

Na 1400 metara nadmorske visine, na Goliji snega bude do kraja aprila.



    Izvor, foto: RTS     Autor: Ljiljana Raičević  i  Silvija Pašajlić

Galerija slika

Komentari