Vesti Skijaš nestao 1954. identifikovan preko Fejsbuka

Skijaš nestao 1954. identifikovan preko Fejsbuka

Rim, ITA | 30.07.2018. | politika.rs
Anri Le Man

Francuski skijaš koji je u Italiji nestao pre više od 60 godina i čiji su ostaci nađeni 2005, konačno je identifikovan nakon što je priča o njemu objavljena na Fejsbuku, saopštila je italijanska policija.

Ljudski ostaci, ski oprema i naočare pronađeni su 2005. godine, visoko u italijanskom regionu Aosti, ali istražitelji nisu uspeli da identifikuju žrtvu, sve dok fotografije nađenih predmeta nisu objavili na popularnoj društvenoj mreži, prenosi Bi-Bi-Si.

Jedna francuska porodica je, videvši fotografije, zaključila da naočare podsećaju na one koje su pripadale njihovom rođaku Anriju Le Manu, što je pokrenulo forenzičku istragu, kojom je i potvrđeno da je reč o tom čoveku. Inače, ostaci i predmeti su otkriveni na visini od 3.000 metara u Alpima, u blizini švajcarske granice.

Među njima je bilo određenih nagoveštaja o identitetu nastradalog - kao što je odeća sa izvezenim inicijalima i drvene skije, što je u to vreme bilo skupo - ali su istražitelji ostali zbunjeni.

Ustanovili su da ostaci pripadaju muškarcu visokom oko 1,75 metara i starom oko 30 godina, koga je smrt zadesila najverovatnije u proleće, kaže Marinela Laporta, istražiteljka u forenzičkoj policijskoj jedinici u Torinu.

U junu su fotografije nađenih predmeta objavljene na Fejsbuku s pozivom korisnicima da šire tu informaciju, naročito u Francuskoj i Švajcarskoj. Ema Nasem je čula tu informaciju na lokalnoj radio stanici i zapitala se da li bi nestali čovek mogao biti njen ujak, Anri Le Man, koji je nestao nakon skijanja u oluji u blizini Materhorna kod švajcarske granice 1954.

Potom se policiji javio Le Manov mlađi brat Rože, koji sada ima 94 godine, a koji je u mejlu napisao da je njegov brat radio u Ministarstvu finansija u Parizu i da bi, po naočarima, rekao da to zaista jeste on. Policija je saopštila da se na fotografiji koju im je poslala porodica vidi muškarac sa naočarima identičnim kao one koje su istražitelji našli.

Naknadno je sprovedena DNK analiza, čime je identifikacija potvrđena.


    Izvor: Tanjug,  politika.rs

 

Komentari