Vesti Skijanje i turizam u Žabljaku predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

Skijanje i turizam u Žabljaku predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

Durmitor, Žabljak | 22.04.2019. | www.monitor.co.me
savin kuk ski 960x583

Crnogorski nedeljnik Monitor u svom broju od 12. aprila 2019. donosi intervju sa direktorom NVO centar za razvoj Durmitora Darkom Stijepovićem u tekstu pod naslovom: Ekološka Crna Gora je fatamorgana.

Jedno od pizanja noivinara Monitora Veseljka Koprivice je bilo i:
Jednom ste rekli da su skijanje i turizam u Žabljaku predstava Hamleta u Mrduši Donjoj. Šta to znači?

Darko Stijepović:

Skijanje i turizam u Žabljaku znači isto što i pokušaj izvođenja Hamleta u  Mrduši Donjoj. Ne postoje potrebni preduslovi za kvalitetan turistički teatar. Svi parametri pokazuju dno. Nekadašnji elitni centar izgubio je magiju turističke originalne i jedinstvene ponude i privlačnosti. Nekadašnji imidž koji se gradio decenijama više ne postoji.
 
Hoteli su ruine ili su u pepelu, turistički smještaj je bizaran, turistička publika je najjeftiniji burek turista ili omladinac turbo avanturista.

Turističkom ponudom smatraju prostačku atmosferu vašarišta, čengelama i bizarnom vožnjom na žicama iako je prostor prepoznat od UNESCO-a kao dragocjena svjetska baština, ali sada urnisan mišljenjem barbarogenija da su dorasli božanskom nadahnuću da unaprijede njegovo djelo.

Skijanje nude na romantičnim praistorijskim žičarama skalamerijama, sklonim padu, sa brzinama kornjače i komforom kamenog doba. Turizam je postao borba staraca da dopune penzije izdavanjem kojeg kreveta, stanovništvo se istopilo, deklasirano je ekonomski, a
radno najsposobnije i najvitalnije je otišlo u pečalbu.

Kakva predstava turističkog Hamleta može biti u Mrduši Donjoj, toj mahali sa ćorsokacima bez vode i struje na čijem nebu kruži lešinar developer da dovrši obrok koji se raspada?

          Izvor: monitor.co.me,   12.04.2019

 

Komentari