Vesti Skijališta Srbije - Realizacija velikog broja veoma važnih projekata

Skijališta Srbije - Realizacija velikog broja veoma važnih projekata

Beograd | 14.07.2018. | republika.rs
dejan cika tanjug sava radovanovic 640x389

Iako do zime ima još dosta vremena, na planinama se već odavno pripremaju za zimsku sezonu. Pred JP "Skijališta Srbije", kažu, jeste veoma radno leto jer je u toku realizacija velikog broja veoma važnih projekata.

Taj rad se ne odnosi samo na postojeće ski-centre, već i na nove. Tu, pre svega, mislim na gondolu u Beogradu i na razvoj novog ski-centra na Goliji. Za gondolu je usvojen planski dokument i radi se na sporazumima i procedurama između grada i republike i čim se to završi, krećemo u nabavku opreme i početak radova na izgradnji - kaže Dejan Ćika, direktor "Skijališta Srbije" i napominje da se za ski-centar na Goliji čekaju finalne dozvole i saglasnosti da bi se krenulo u realizaciju.

Šta posetioci mogu da očekuju novo sledeće sezone?

- Osluškujemo potrebe skijaša i bordera i u skladu s tim ponudićemo brojne novine. Izgradnjom garaže na Kopaoniku, koja je u toku, delimično ćemo rešiti problem parkiranja. Garaža će imati više od 300 mesta i biće završena do početka ski-sezone. Ski-lift sa lokacije ledenice premešta se u vikend-naselje Treska, što će poboljšati vezu naselja sa skijalištem i rasteretiti parking i gužve u centru. Takođe, grade se i dve nove staze na lokaciji Gvozdac, kao i staze lokacijama na Krčamr, Pančić i Duboka. Izgradnjom duplog ski-lifta na Marinim vodama povećaćemo kapacitet prevoza skijaša i smanjiti gužve na stazama. Pošto je noćna staza na Karaman grebenu izazvala veliko interesovanje, sada spremamo još jednu i to na Pančiću. Pored toga, uvodimo i tabač taksi, koji će prevoziti skijaše po planini.

U toku je letnja sezona, očekujete li da će ona biti uspešna kao i zimska?

- Zimska sezona je apsolutno prevazišla sva naša očekivanja. Odlični rezultati koje smo postigli tokom gotovo pet meseci skijanja postavili su ozbiljan zadatak za narednu sezonu. Kada to pretvorimo u sume, ukupno ostvaren promet tokom zime bio je 10,3 miliona evra, što je za 1,1 milion evra više u odnosu na sezonu pre. Iako nam je zima primarna, trudimo se da planina živi cele godine. Ne možemo još da poredimo zimu i leto, ali očekujemo da će ova letnja sezona biti uspešnija od prethodne.

Da li je povećano interesovanje za letnje sadržaje na planinama?

- Apsolutno. To pokazuju i rezultati od prošle godine kada je prodato više od 80.000 karata za letnje sadržaje. Širimo ponudu i to turisti prepoznaju.

Šta to "Skijališta" nude posetiocima tokom letnje sezone?

- Dajemo maksimum da svako ko dođe tokom leta na planinu može da pronađe neku zanimljivost. Pored najpopularnijeg boba na šinama, avantura parka, zip-lajna i tjubinga, nudimo i panoramsku vožnju žičarom, kao i najmodernije planinske bicikle. I na Kopaoniku i na Torniku postoje odlične staze za daunhil i kros-kantri vožnju, kao i staze za vožnju posebnih planinskih vozila, mountain carta. Tu su i teretane na otvorenom, zanimacije za decu, veštačka stena za penjanje, tereni za mini-golf, mini-fudbal, košarku, tenis.... za svakoga ponešto.

Šta se sve radi da bi se ta sezona obogatila?

- Od ovog leta imamo novinu, a to su bicikli na električni pogon, koje rekreativcima-biciklistima olakšavaju da pređu teže i nepristupačnije predele. Da bi boravak na planini bio još zanimljiviji, uveli smo piknik ture koje uključuju korišćenje električnih bicikala (e-bike), pa će posetioci moći da se voze žičarom, električnim biciklima i da šetaju, uz organizovan piknik na najatraktivnijim lokacijama na planini. Pored toga, završavamo i letnju stazu za skijanje na Kopaoniku. Veštačka podloga koja će se leti koristiti za skijanje biće na stazi Krst i jedina je letnja staza u regionu. Tako da će svi oni koji ne mogu da sačekaju zimu moći da uživaju u skijanju i leti. Takođe, na Torniku uskoro postavljamo simulator za skijanje koji će olakšati prve skijaške korake početnicima, ali i profesionalcima pripreme za nastupajuću sezonu.

Na pitanje da li planine mogu da pariraju moru u letnjem periodu, Ćika ističe da se navike srpskih turista polako menjaju.
- Doskoro se znalo: zimi planina, leti more, ali se ta praksa definitivno menja. Naši planinski centri nude sve što je potrebno za kvalitetan odmor. Pored bogatih outdoor aktivnosti, brojnih izletišta i kupališta, tu je i odlična ponuda hotelskog i apartmanskog smeštaja.

 

Komentari