Vesti Ski skokovi - Poljak Kamil Štoh je šampion Turneje 4 skakaonice

Ski skokovi - Poljak Kamil Štoh je šampion Turneje 4 skakaonice

Bischofshofen, AUS | 07.01.2017. | eurosport.rs
kamil stoh fis

Novogodišnju turneju 4 skakaonice osvojio je Poljak Kamil Štoh, nakon dramatičnog finala u Bišofshofenu. Dvostruki olimpijski šampion, Kamil Štoh pobedio je u finalnoj seriji u Bišofshofenu i preuzeo je lidersku poziciju u generalnom plasmanu 65. novogodišnje turneje 4 skakaonice.

Poljak je na poslednjoj stanici turneje ostvario letove od 134.5 i 138.5 metara, za koje je sakupio 289.2 poena. Drugo mesto u Austriji osvojio je domaći favorit Mihael Hojbek (130.5m i 142m, 283.2 poena), a podijum je kompletirao Pjotr Žila (131m i 137m, 275.8 poena).

U generalnom plasmanu, Štoh je slavio ispred Pjotra Žile i Norvežanina Daniela Andrea Tandea.

Nakon prve serije u Bišofshofenu, Štoh i Tande su ostali jedini u konkurenciji za ukupnu pobedu, jer je Štefan Kraft skokom od 128 metara izgubio svaku šansu da osvoji turneju.

A onda se dogodilo nešto neverovatno. U poslednjoj seriji Tande je nakon odraza imao problema sa vezom, uspeo je da izbegne pad, ali je aterirao nakon leta od samo 117 metara, čime su se raspršili snovi 22-godišnjeg Norvežanina o osvajanju prestižnog takmičenja

Takav nesretni rasplet događaja doneo je veliko rasterećenje Štoku, kome je bio potreban jedan solidan skok za ukupnu pobedu.

Poljak je leteo 138 metara, pobedio je na brdu Pol-Auzerleitner i osvojio novogodišnju turneju.

"Ovo je neverovatan rezultat i veliki uspeh kompletnog tima. Pjotr Žila je drugi, a Masiej Kot četvrti u generalnom plasmanu. Mislim da je Štefan Horngaher najbolji trener u našem sportu, ali je i svako u timu odigrao svoju ulogu", rekao je Štoh nakon trijumfa.

Nakon Adama Mališa, Štoh je postao drugi Poljak koji je osvojio zlatnog orla, čime je stao rame uz rame sa malobrojnim velikanima ski skokova koji su kompletirali sve važne trofeje u ovom sportu, svetsku i olimpijsku titulu, kao i globus Svetskog kupa i zlatnog orla.

Komentari