Vesti Ski skokovi - Objavljen kalendar za sezonu 2013/14.

Ski skokovi - Objavljen kalendar za sezonu 2013/14.

| 21.04.2013. | siol
planicavikersund

Pre približno mesec dana, završena je sezona u ski skokovima, a u FIS-u je već objavljen novi kalendar takmičenja. I sezona 2013-2014. se tradicionalno zatvara na Planici u Sloveniji.

Uvedeno je dosta promena u FIS kalendaru skijaških skokova. Letnji Grand Prix počeće u Hinterzartnu (prošle godine Wisla), gde se pored muških i ženskih pojedinačnih takmičenja, održavae i takmičenje mešovitih timova.

Uvod u zimsku sezonu je pripao nemačkom Klingenthalu (23. novembar 2013.) a ne finskom Kuusamu kojem je u prošlosti često pripadala ta uloga.

Devojke će se muškarcima pridružiti u Lilehameru (6. decembra 2013.), gde će se takmičiti i mešoviti timovi. Prvo takmičenje u Sloveniji će se održati od 25 i 26. januara 2014., kada će Ljubno po treći put biti domaćin Svetskog kupa u ski skokovima za žene.

Prvi od vrhunaca sezone u muškoj konkurenciji biće Turneja 4 skakaonice. Ona će početi 29. decembra u Oberstdorfu, a 6. Januara u Bischofshofenu će biti krunisan novi pobednik prestižne turneje.

U februaru 2014. tokom održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju, kalendar Svetskog kupa će neko vreme pauzirati.

Za medalje, skakači će se takmičiti u Rusiji u Harrachovu gde se sredinom marta održava Svetsko prvenstvo u ski letovima, a titulu će braniti Slovenac Robert Kranjec.

Samo pet dana kasnije sledi zavržetak sezone. Ponovo će tu čast imati skakaonica Planica od 21. do 23. marta 2014. koja će biti obnovljena i kada će se pokušati napasti novi svetski rekord, koji je sada vlasništvo skakaonice Vikersund (246.5 M - Johan Remen Evensen). Donekle je iznenađujuće da ova skakaonica nije pronašla mesto u kalendaru Svetskog kupa za novu sezonu. Svoje mesto među elitom je ponovo dobila skakaonica u Kulmu.


         Izvor: www.siol.net ; J. Lopatič

Komentari