Vesti Ski skokovi - Nikola Stevanović prvi skakač iz Srbije na FIS takmičenju

Ski skokovi - Nikola Stevanović prvi skakač iz Srbije na FIS takmičenju

Rastbuechl, GER | 14.02.2019. | kurir.rs
1765011nikola5960x584

Tinejdžer iz Smedereva Nikola Stevanović (15) ispisao je novu stranicu u istoriji srpskog sporta! U nemačkom Rastbihlu (Rastbuech) 09 i 10. februara održano je FIS kup takmičenje u skijaškim skokovima na HS 78 -metarskoj skakaonici, a prvi put se u ovom sportu zavijorila i srpska zastava. Nikola je postao prvi ski-skakač iz naše zemlje na nekom zvaničnom međunarodnom FIS nadmetanju.

Nikola je bio najmlađi debitant, a konkurencija od ukupno 75 skakača je bila jaka, uključujući i takva imena poput reprezentativca Nemačke Andreasa Vanka. Rezultat nije bio u prvom planu, od mladog Srbina se u ovom trenutku i ne očekuje mnogo. Zabeležio je skokove od 39,5 i 41,5 metara i ostavio dobar utisak. Važno je da je probio led i da stiče iskustvo za naredne izazove.

Srbija je tako upisana u FIS zvanične dokumente kao nacija koja ima aktivnog skakača. Nikola je zabeležio prvi plasman u rang listama FIS, a ujedno i prvi zvanični rezultat, ne računajuci ranija takmičenja u mlađim konkurencijama u okviru nacionalnih takmičenja Slovenije u proteklih 5 godina.

- Ovo je veliko iskustvo za mene, ipak, očekivao sam bolje skokove. Nadam se da ću ih ostvariti uskoro. Sjajno je takmičiti se u društvu skakača koji su reprezentativci svojih zemalja i to mi mnogo znači - rekao je Nikola, koji je odlukom žirija skakao sa najnižih rampi. 


Poznato je da ski-skokovi u Srbiji nemaju tradiciju i da je Nikola Stevanović pionir ovog sporta. Da nije bilo njegovog oca Nenada i porodice, pitanje je da li bi naša zemlja dobila predstavnika u ski- skokovima. Da bi uopšte stigao do nivoa takmičara, Nikola je s ocem morao da se preseli u Sloveniju, gde postoje uslovi za ovaj sport.

Do pre samo nekoliko godina Stevanovići su maštali da Nikola leti na najvećim skakaonicama, pa su vežbali na improvizovanom skakalištu iza kuće. Međutim, veliki rad i upornost ipak daju rezultat.

         Kurir Sport / Predrag Gajić  Foto: FB  Video:https://www.facebook.com/nenad.stevanovic.140/videos/10213566555306442/?t=0

-------------------------------
Za Nikolu sada nema predaha. Narednih nedelja očekuju ga dva nova nastupa. Prvi na OPA Games u Kranju narednog vikenda, a onda i drugi na FIS Kupu u Vilahu u Austriji 23-24. februara. Na oba takmičenja predstavljaće Srbiju i time ce završiti zimsku sezonu za ovu godinu. Nenad očekuje relaksiranije i sigurnije nastupe mladog reprezentativca. Napredak i prvi rezultati, na ovim takmičenjima, otvaraju put za nove, bolje i značajno veće rezultate naše zemlje u sportu u kojem dosad nije imala predstavnika niti je razmišljala da razvija i gaji ovaj sport.

 

Galerija slika

Komentari