Vesti Ski skokovi - Kreće 67. Turneja četiri skakaonice

Ski skokovi - Kreće 67. Turneja četiri skakaonice

Obersdorf, GER | 30.12.2018. | mozzartsport.com
gapa header 960x584t

Pre šest i po decenija pokrenuta je čuvena Novogodišnja turneja četiri skakaonice, pa će, ne računajući kvalifikacije, pretposlednjeg dana 2018. u  u Obersdorfu u Nemačkoj započeti 67-mo izdanje ovog takmičenja. Nadmetanja se nastavljaju u Garmišpartenkirhenu i Inzbruku, a završavaju se u austrijskom zimskom centru Bišofshofen 6. januara naredne godine.

Pred početak ove sezone Svetskog kupa u Ski skokovima kao najveći favoriti u sezoni 2018/19. važili su prošlogodišnji kralj ski-skokova Poljak Kamil Stoh, zatim Nemac Rihard Frajtag, Norvežani Robert Johanson i Danijel- Andre Tande...

Međutim mladii Japanaciz Hačimantajia, Rjoju Kobajaši, blistao je na prvih sedam individualnih takmičenja u okviru planetarnog kupa, tako da je s četiri trijumfa šokirao konkurente, svakako i pratioce ovog atraktivnog sporta, pa je sasvim zasluženo dospeo na vrh liste favorita za podizanje pehara i na predstojećoj Turneji, uprkos činjenici da nikad nije ostvario ništa značajnije u seniorskoj karijeri, a prethodne sezone je Četiri skakaonice završio na skromnom 22. mestu.

Značaj takmičenja mogao bi biti veliki teret Kobajašiju, što znači da će osim protiv konkurenata morati da vodi i ličnu, unutrašnju borbu iz koje će slavodobitno izaći ili neiskustvo i strah od uspeha ili mladalačka hrabrost i spremnost na rizik. Ukoliko prevagne ovo drugo, pobednički pehar završiće u Japanu posle dvodecenijske pauze, jer se na Dalekom Istoku jedini put do sada slavilo još 1998, kad je zvanje najboljeg stekao Kazujoši Funaki.

Sistem takmičenja:
U prvu seriju na svakom od četiri takmičenja plasiraće se 50 najuspešnijih u kvalifikacijama. Potom će biti formirano 25 parova koji će prolaz iz uvodne u drugu (finalnu) seriju tražiti kroz nokaut sistem (na ispadanje), a pridružiće im se još pet poraženih iz početne runde. Ta tridesetorica dobiće pravo da drugim skokom stignu do što boljeg plasmana. Sabiranjem osvojenih bodova dobijenih na osnovu ocena sudija, dužine skoka i pratećih parametara sa sva četiri nadmetanja (osam serija), biće izveden konačan plasman.

Novogodišnja turneja se boduje i za Svetski kup, sa svake skakaonice 30 prvoplasiranih uknjižiće bodove na svoj konto u generalnom plasmanu.


                Izvor: mozzartsport.com

 

Komentari