Vesti Ski skokovi - I pored pobede Štoha, Šlirencaueru Globus

Ski skokovi - I pored pobede Štoha, Šlirencaueru Globus

Kuopio, FIN | 12.03.2013. | B92 | JT
skok460x

Austrijanac Gregor Šlirencauer obezbedio je Kristalni globus četiri takmičenja pre kraja Svetskog kupa, petim mestom u finskom Kuopiju.

Šlirencauer je tako potpuno bacio senku na uspeh Poljaka Kamila Štoha, koji je došao do prve pobede ove sezone, zahvaljujući skoru od 268,1 boda i skokovima od 135 i 129 metara. Uz Štoha su se na podijumu našli Daiki Ito iz Japana i Nemac Zeverin Frojnd.

23-godišnji austrijski ski skakač do drugog Kristalnog globusa u karijeri, prvog od 2009. godine, došao je iako je njegov glavni rival u borbi za titulu Anders Bardal bio ispred njega u Kuopiju. Norvežanin je zauzeo četvrto mesto, ali četiri takmičenja pre kraja sezone ima 469 bodova manje od sjajnog Šlirencauera, koji je u 2013. godini trijumfovao i na turneji „Četiri skakaonice“.

Austrijanac je, takođe, ove sezone postao novi rekorder po broju pobeda u Svetskom kupu, pošto je pretekao rekord legendarnog Matija Nikenena. Šlirencauer sada ima 48 trijumfa u elitnom takmičenju, dva više od Finca, koji je novom osvajaču Svetskog kupa priredio sjajno iznenađenje dan pre glavnog takmičenja u Kuopiju, tokom kvalifikacija. Nikenen je, naime, Šlirencaueru dao znak da može da krene sa zaletišta, što uvek radi trener austrijskog tima Aleksander Pojtner, čime je dao još veći značaj uspehu mladog austrijanca.

Posle prve runde takmičenja u Kuopiju najbolji je bio Štoh, ispred Frojnda i Bardala, dok je Ito bio šesti. Ipak, u nastavku je Japanac bio sjajan, skočio je 132 metra i dobio odlične ocene i nijedan od skakača koji su sledili nije uspeo da ga nadmaši, sve dok na red nije došao Štoh. Ito je morao da se zadovolji drugim mestom, ispred Frojnda, Bardala i Šlirencauera, a njih su sledili još jedan Austrijanac Štefan Kraft, Mihael Nojmajer iz Nemačke i Slovenac Jurij Tepeš. Prvu desetoricu kompletirali su Norvežanin Tom Hilde i Jan Matura iz Češke.

Svetski kup u skijaškim skokovima nastavlja se u petak u norveškom Trondhajmu.

Komentari