Vesti Ski skokovi GP - Timsko i pojedinačno takmičenje u Zakopanama

Ski skokovi GP - Timsko i pojedinačno takmičenje u Zakopanama

Zakopane, POL | 17.08.2019. | fis-ski
zakopane gp2019 team podium Japan 730410

Na skakaonici u Zakopanama u Poljskoj održava se četvrto po redu takmkčenje ovogodišnjeg FIS letnjeg Grand prix u skijaškim skokovima.
Nakon kvalifikacija u petak, u subotu 17. avgusta na programu je timsko takmičenje muškaraca, a sutra dan u nedelju 18. avgista skakači imaju individualno takmičenje.

Ovog vikenda žene imaju zadnje letnje GP takmičenje u Češkoj u Frenstatu. Kvalifikacije su u subotu, a individualno takmičenje u nedelju 18. avgusta 2019.

Subota 17. avgust - ZAKOPANE, Timsko takmičenje

Skijaški skakači Japana (Naoki Nakamura, Keiichi Sato, Yukiya Sato, Junshiro Kobayashi) pobedili su u subotu na timskom takmičenju na GP FIS-a u Zakopanama sa ukupno 961,9 bodova prednosti ispred Poljske (Piotr Zila, Jakub Volni, Kamil Stoch, David Kubacki ; 951,1 bodova) i Norveške (Halvor Egner Granerud, Thomas Aasen Markeng, Marius Lindvik, Johann Andre Forfang; 931,2 bodova).

Pred više od 10.000 navijača, što je rekordna posećenost u letnjim takmičenjima skakača, Japanci su iskoristiliod izuzetno bliski timski nastua. Nijedan od njih nije pokazao slabost, sva četvorica takmičara izvela su dva snažna skoka. Na kraju su imali prednost od 10,8 poena nad poljskim timom. Bila je to druga pobeda za Japan u timskom Grand Prik takmičenju, prva pobeda je bila u Hakubi 1999. Visokoleteći Rioiu Kobaiashi ovog leta če debitovati na Grand Prixu u Hakubi sledećeg vikenda.

Današnje takmičenje počelo je raznim iznenađenjima. Favoriti Poljske bili su tek sedmi nakon tri skakača pre nego što ih je David Kubacki doveo do četvrtog mesta nakon prvog kruga. U drugoj rundi sva četiri skakača Poljske imala su dobre skokove i tako uspeli da se pomaknu do drugog mesta na oduševljene domaće publike.

Norvežani su takođe imali više problema nego što se očekivalo na početku. U poslednjem kolu Forfang i Co. su izveli dobre skokove i ekipa se plasirala na zasluženo treće mesto

Nemački tim je stigao do četvrtog mesta, odmah iza Norvežana. Karl Geiger, Constantin Schmid, Stephan Leihe i Richard Freitag postigli su 905,4 poena i zaostali 25,8 bodova iza trećeplasiranih. Karl Geiger bio je najbolji u današnjem timu i završio bi na drugom mestu u pojedinačnom rangu, odmah iza Norvežanina, Johanna Andre Forfang-a.

Nakon izvanrednog prvog skoka Tilena Bartola, slovenački tim je neko vreme bio u vođstvu, ali na kraju nisu uspeli da uhvate korak sa vrhunskim timovima i ukupno su zauzeli peto mesto.

Tim Austrije danas je bio šesti. Gregor Schlierenzauer, koji je već tri nedelje trenira u Hinterzartenu veće stigao do dobre forme i bio je najbolji član ekipe.

Ekipa Švajcarske uradila je danas veoma dobar posao. Nisu imali problema da se plasiraju u završni krug najboljih osam timova, a predvodjeni Killian Peier, Simon Ammann, Andreas Schuler i Dominik Peter imali su dobre skokove i ukupno su stigli na sedmo mesto.

Rusija je bila osma, ekipe Češke i SAD nisu uspele da se plasiraju u poslednje kolo.

Pojedinačno takmičenje u Zakopanama počinje u nedelju u 13 sati. Prenos na Eurosport kanalu.

 

Komentari