Vesti Ski skokovi - 40. pobeda Gregora Šlirencauera u Val di Fjemeu

Ski skokovi - 40. pobeda Gregora Šlirencauera u Val di Fjemeu

Val di Fjeme | 04.02.2012. | b92
Gregor lirencauer

Austrijanac Gregor Šlirencauer u Val di Fjemeu je došao do 40. trijumfa u karijeri i tako došao do drugog mesta po broju pobeda u istoriji Svetskog kupa. Šlirencauer je tom pobedom pretekao Poljaka Adama Mališa i sada ispred sebe ima samo legendarnog Matija Nikenena, koji je 46 puta slavio u elitnom takmičenju.

22-godišnji austrijski skakač je do pobede prvog dana takmičenja u italijanskom ski centru došao ukupnim skorom od 249,8 bodova i skokovima od 134 i 134,5 metara.

Drugo mesto na 20. skokovima sezone zauzeo je Nemac Zeverin Frojnd, dok se na podijumu našao i aktuelni osvajač Svetskog kupa Tomas Morgenštern iz Austrije.

Posle prve runde Šlirencauer je držao prvu poziciju, ispred Frojnda i vodećeg u Svetskom kupu Andreasa Keflera, dok je Morgenštern bio tek 14, posle skoka od samo 123,5 metra. U nastavku je usledio pravi preokret, pošto je branilac Kristalnog globusa imao skok od 130 metara, da bi potom usledila promena kapije, koja je uz vetar uticala na rezultate.

Tako niko do Frojnda nije uspeo da pretekne Morgenšterna, a dok je Nemac imao težak posao u tome, Šlirencauer je potom ubedljivo došao do trijumfa. Iza najbolje trojice sledio je Norvežanin Anders Bardal, ispred Simona Amana iz Švajcarske, kojem je to najbolji rezultat sezone, Keflera, Poljaka Kamila Štoha i Romana Kudelke iz Češke. Prvu desetoricu komplirali su Nemci Rihard Frajtag i Andreas Vank.

Zahvaljujući trijumfu, Šlirencauer se vratio na drugo mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa i sada ima 68 bodova manje od Keflera.

Takmičenje u Val di Fjemeu nastavlja se u nedelju.

Komentari