Vesti Ski savez BiH - Projekti za 2013.

Ski savez BiH - Projekti za 2013.

Sarajevo | 28.01.2013. | bhski.ba
skisavezbih

Na konferenciji za medije Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine održanoj 18.01.2013. predstavljeni su projekti odlaska na Svetska prvenstva 2013. godine BiH reperezentativaca u alpskim disciplinama, biatlonu i skijaškom trčanju, kao i test trka za Evropa kup 2013.

Najavljeno je i učešće na Zimskom Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF), a zatražena je pomoć da sportisti odu na takmičenja.

Novinarima su se u prostorijama Olimpijskog komiteta u Zetri obratili Dželal Hasečić, predsjednik Skijaškog saveza BiH, Jelena Dojčinović, generalna sekretarka, Branislav Lolović, predsjednik Alpske komisije, Dragan Jeftović, predsjednik Komisije za skijaško trčanje i Goran Mumović, predsjednik Komisije za biatlon.

Predsjednik Hasečić je na otvaranju konferencije za medije istakao tešku finansijsku situaciju zbog koje su bh. sportisti uskraćeni za brojne nastupe, ali uprkos lošim uslovima postižu solidne rezultate.

"Nekako uspijevamo funkcionisati, ali je finansijska situacija izuzetno teška. Uprkos takvim uslovima naši sportaši postižu solidne rezultate. U protekle dvije godine sve što smo dobil je 10.000 KM od Federalnog ministarstva sporta i kulture. Sve ostale institucije su smatrale da novac treba ići negdje drugo. Nadam se boljoj 2013. godini jer su alpski sportovi sjajan način promocije i uveliko doprinose sveukupnoj situaciji u sportu. Moram pohvaliti podršku ski-centara Bjelašnica, Igman i Jahorina", kazao je Hasečić.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) u Brašovu
Na konferenciji za medije je najavljen i EYOF koji se u Brašovu održava od 17. do 22. februara. Takmičenje je pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, tako da je briga za odlazak bh. sportista na Olimpijskom komitetu BiH. Komitet je zbog teške situacije u kojoj se nalazi uspio omogućiti učešće na EYOF-u samo jednom takmičaru u alpskom skijanju, a to je Eman Emrić, s kojim će putovati trener Ademir Hasečić.
Skijaški savez BiH i Olimpijski komitet BiH nisu uspjeli osigurati sredstva za predstavnika u takmičenju u snowboardu. Od Emrića se očekuju dobri rezultati.

Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama Schladming 2013
Svjetsko prvenstvo u Schladmingu se održava od 4. do 17. februara. Bh. predstavnici će nastupiti u tehničkim i brzim disciplinama, a njihova imena će biti poznata 31. januara. Za sada su sigurni učesnici Igor Laikert, koji nastupa u svim disciplinama, te Žana Novaković, koja će se takmičiti u tehničkim disciplinama.
Za odlazak osam takmičara iz reprezentacije BiH potrebno je 20.000 KM. Dio sredstava je osigurao Skijaški savez BiH, ali novca još uvijek nedostaje. Iz Saveza su apelovali na državne i entitetske institucije i sponzore da pomognu našim sportistima.
"Imamo talentovane i mlade sportiste koji mogu postići dobre rezultate. Na EYOF-u moramo imati naše predstavnike. Sramota bi bilo da ih nemamo, jer isto takmičenje organizujemo 2017. godine", rekao je Lolović

Svjetsko prvenstvo u skijaškom trčanju Val di Fiemme 2013
Svjetsko prvenstvo u skijaškom trčanju će se održati u Italiji od 20. februara do 3. marta. BiH će imati sedam predstavnika, četiri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. Od muškaraca učestvuju Mladen Plakalović, Stefan Lopatić, Goran Košarac i Marko Starčević. Djevojke koje putuju u Italiju su Tanja Karišik, Snežana Borovčanin i Mladena Koroman.
Naši takmičari moraju proći kvalifikacije kako bi mogli nastupiti u finalnim trkama. Očekivanja su da će to poći za rukom barem troje naših sportista.

Svjetsko prvenstvo u biatlonu u Novom Mestu u Češkoj
Svjetsko prvenstvo u biatlonu bit će održano u Novom Mestu u Češkoj. BiH će predstavljati Nemanja Košarac, Stefan Lopatić i Tanja Karišik, a s njima će putovati i trener Tomislav Lopatić.
Finansijska sredstva za naše takmičare nisu u potpunosti osigurana te je pomoć dobrodošla.

Svjetsko juniorsko prvenstvo u alpskim disciplinama Quebec 2013
Juniori će se na Svjetskom prvenstvu u Quebecu u Kanadi održati od 18. do 26. februara. Savez BiH nije osigurao sredstva za odlazak naših takmičara, ali će uz pomoć SK Jahorina i roditelja na prvenstvo ipak putovati Marko Šljivić.

Test trka za Evropa kup u alpskom skijanju na Bjelašnici i Jahorini
Nakon posjete delegacije Međunarodne skijaške federacije Bosni i Hercegovini, ski-centrima na Bjelašnici i Jahorini odobrena je organizacija Evropa kupa, takmičenja u alpskom skijanju.
Evropa kup će se 2014. godine održati na Bjelašnici, a on podrazumijeva spust za muškarce. Godinu dana kasnije su u planu tehničke discipline na Jahorini.
Kandidaturu BiH na jesenjem zasjedanju Međunarodne skijaške federacije u Cirihu, održanoj u oktobru, predstavljali su Jelena Dojčinović iz Skijaškog saveza te predstavnik ZOI 84 Vedad Kasumagić. Isto će biti obavljeno sljedeće godine za Jahorinu.
Zbog toga će Skijaški savez BiH i ZOI 84 organizovati međunarodno takmičenje u disciplini Super G, kao test trku za Evropa kup. Svaka pomoć u organizaciji ovog takmičenja je dobrodošla jer je za cijeli projekt potrebno oko 500.000 KM.

Međunarodni kalendar aktivnosti Skijaškog saveza BiH, kalendar Kupa BiH i državnog prvenstva te kalendar takmičenja u smučarskom trčanju za sezonu 2012/2013. možete pogledati na stranici Skijaškog saveza BiH http://www.skibih.ba/.
                  


             Izvor: bhski.ba

Komentari