Vesti Serre Chevalier, FRA - Nova šestosed žičara "Cote Chevalier"

Serre Chevalier, FRA - Nova šestosed žičara "Cote Chevalier"

Serre Chevalier, FRA | 28.09.2018. | serre-chevalier.com
CHEVALIER BRIANCON Plan tlsige Cte Chevalier 3

U francuskom skijalištu Sere Chevalier, glavna novost pred predstojeću ski sezonu 2018/2019 je nova šestosed isklopiva žičara "Côte Chevalier" proizvođača Poma. Žičara se gradi ovog leta i jeseni i bitće spremna za početak ski sezone u decembru 2018.

Nova žičara u koju je investirano 10 miliona EUR imaće polaznu stanicu na 1875 m/nv, a izlaznu na 2396 m/nv, sa visinskom razlikom od 521 m. Brzina žičare je 6m/s, pa je dužina trajanja vožnje oko 6:40 minuta. Kapacitet je 3000 skijaša na sat.

Novi šestosed će zameniti dosadašnji istoimeni stari "Cote Chevalie" trosed sa fiksnim korpama, stari fiksni trosed "Fréjus", oba izgrađena 1983. godine, kao i ski lift "Pre du Bois" izgrađen 1971. godine. Stare žičare se uklanjaju.

Najviša tačka gornje izlazne stanice "Cote Chevalier" ostaje nepromenjena u odnosu na staru. Donja polazna stanica nove žičare je spuštena niže. Biće nešto iznad aktuelne sedežnice Frejus na raskrsnici ski staza "Bez" i "Lacets" (vidi mapu - žuto: nova žičara - crveno: žičare koje se demontiraju).

Nova žičara modernim dizajnom, udobnošću, većom brzinom će povećati protok skijaša i smanjiti vreme prelaska između Villeneuve (Frejus) i Chantemerle sektora (Protok od 3000 skijaša na sat u poređenju sa do sadašnjih 1800 skijaša na sat).

Sa krajnje (na mapi desne) strane skijališta iz mesta Monetier za prelazak do Briancona (na mapi krajnje levo) sada će biti potrebno vožnja sa samo 5 žičara (Bachas, Eychauda, Cucumelle, Côte Chevalier, Prorel), odnosno ukupno 35 minuta tranzita na ski liftovima sa dva spusta u sredini.

Nova žičara će takođe obezbediti direktan pristup, na skijama, velikom broju drugih žičara. Pripadajuća "Lacets" ski staza uz novu žičaru je proširena i poboljšana. 

----

Skijaška oblast Serre Chevalier obuhvata naselja Briançon, Chantemerle, ​Villeneuve-la-Salle i ​Le Monêtier-les-Bains. Nalazi se u frncuskoj provinciji Provence-Alpes-Côte d’Azur, Hautes-Alpes. Najveće mesto je grad Briançon smešten u dolini Guisane.

6-dnevna ski pass karta za odrasle, u sezoni 2018/2019 košta 259 eur.

Ski centar Serre Chevalier već nekoliko godina u nazad posećuju skijaši iz okruženja. Udruženje skijaša "SkiBus" ima ovo skijalište u svojoj ponudi za sezonu 2019.

 

 

Galerija slika

Komentari