Vesti Sankanje - Počinje nova sezona Svetskog kupa

Sankanje - Počinje nova sezona Svetskog kupa

| 24.11.2019. | eurosport.rs
sankanje

Prvi krug takmičenja u okviru Svetskog kupa u sankanju održan je u Inzburku 23. i 24. novembra.

Nova sezona Svetskog kupa u sankanju je stigla! Prošlo je gotovo devet meseci od održavanja poslednje trke. Nova sezona počinje na istom mestu kao i prethodne dve. Prvi krug takmičenja biće održan u Inzburgu u subotu i nedelju, 23. i 24. novembra.

Ove godine se očekuje veoma uzbudljivo nadmetanje, s obzirom na konkurenciju. Među damama je veliko pitanje ko će naslediti krunu najuspešnijih sportistkinja u istoriji sankanja, Natalije Gajzenberger i Tatjane Hufner. Obe su dominirale u poslednjih 12 godina, a sada počinje potraga za njihovim naslednicama.

Među muškarcima za favorite su se izdvojili prošlogodišnji pobednik Semjon Pavličenko, kao i Ramon Repilov. Pord njih, u fokusu je i olimpijski šampion i svetski prvak iz Nemačke Feliks Loh.

Nakon Austrije, takmičenje se seli Sjedinjene Američke Države i Kanadu, nakon čega se ponovo vraća u Evropu. Slede nadmetanja u Nemačkoj, Norveškoj, Letoniji, Rusiji, i završnica 1. marta u Nemačkoj.

Svetski kup u sankanju 2019/20 pratite na kanalima Eursport.

---------------------------

Sankanje je prvi put predstavljeno na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku 1964. To je sport u kojem se po veštački zaleđenom kanalu spušta visokotehnološkim sankama, u specijalnoj aerodinamičkoj odeći. Takmičenja se održavaju u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i pojedinačno ili u paru,  takođe i ekipne štafete.

Sankanje se smatra jednim od najopasnijih zimskih sportova, brzina može preći 140 km/h. Takmičar se na startu pomaže ispruženim rukama i zatim se prebacuje i ležeći položaj na sankama.

 

 

Komentari