Vesti Salomon - Predstavljen program održivog razvoja / Play minded program

Salomon - Predstavljen program održivog razvoja / Play minded program

Anneci,FRA | 07.11.2019. | beosport
salomon mined3

Reciklažom do zdravije životne sredine

PATIKE koje se na kraju životnog ciklusa mogu reciklirati u SKI CIPELE.

ANNECI, FRANCUSKA - Salomon, svetski lider u trail trčanju i opremi za zimske sportove, predstavio je danas svoj koncept za nove patike, visokih performansi, koje se mogu u potpunosti reciklirati u ski cipele / pancericu. Rezultat više od godinu i po istraživanja i razvoja, konceptualna cipela koja se može reciklirati može se iskoristiti u potpunosti, omogućavajući Salomonu da iskoristi delove, kombinuje ih sa novim materijalom i koristi ih za izgradnju školjke skijaške cipele. Salomon radi na implementaciji elemenata ovog koncepta u obući za trčanje koja će biti dostupna 2021.

ZAŠTO?

„Priznajemo da moramo učiniti bolje za životnu sredinu stvarajući obuću Salomon koja drastično umanjuje njen uticaj na planetu“, kaže Guillaume Meizenk, potpredsednik kompanije Salomon Footwear. „Stvarajući ovu konceptualnu patiku koja se može reciklirati u školjku ski cipele, pokazujemo da je moguće pronaći alternativne materijale za izradu obuće sa određenim performansama. To je uzbudljiv razvoj koji će nam pomoći i voditi nas u budućnosti do održivih rešenja”. Otprilike 30 procenata globalnog uticaja na životnu sredinu koji je izazvala industrija obuće nastaje zbog sirovina koje se koriste u proizvodima. Da bi smanjila emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku, kompanija Salomon je istraživala kako da produži životni vek materijala.

KONCEPT

Ključni sastojak u receptu cipela Salomon koja se može reciklirati je termoplastični poliuretan (TPU). Umesto da se za izradu cipela koristi više materijala, kao što je slučaj u konstrukciji tradicionalne obuće za atletske performanse, konceptualna cipela koristi samo TPU za konstrukciju gornjih i donjih delova patike. Ova inovativna konstrukcija omogućava mlevenje i ponovnu upotrebu sirovina bez umanjivanja performansi.

PROCES

Kada obuća za trčanje dođe do kraja “života”, Salomon je u stanju da je očisti i usitni. Ovi sitni komadi TPU-a se zatim mešaju sa malo originalnog (novog) TPU-a i ubacuju u kalup kako bi postali školjka cipele za skijanje. Konačna školjka ima sve iste karakteristike kao tradicionalno proizvedene pancerice u trenutnoj ponudi Salomona, koje već koriste recikliranu plastiku.

ZAŠTO JE OVO BOLJE ZA OKOLINU?

Većina tradicionalnih konstrukcija obuće oslanja se na više materijala kao što su pamuk, poliester, EVA (etil vinil acetat) i guma. Upotreba više materijala zahteva lepljenje i šivenje da bi se ti materijali povezali. Zbog toga je većinu obuće gotovo nemoguće u potpunosti reciklirati, jer se materijali moraju odvojiti jedni od drugih, a lepilo nekako izvući. Uz to, u procesu stvaranja obuće Salomon koncepta manja je potrošnja energije i nema neupotrebljenog materijala. Sve se koristi u obući. “Današnji učesnici u sportovima na otvorenom očekuju da pozitivno utičemo na okolinu. U poslednjih nekoliko godina smo uložili velike napore da umanjimo uticaj na životnu sredinu i nastavićemo tako”, rekao je Jean-Marc Pambet, predsednik Salomona. „Kao kompanija, uvek smo vezani za jedinstveno blizak odnos sa našim lokalnim sportskim zajednicama”.

BESKRAJNA ODANOST

„Kao lider u trčanju i najveći proizvođač cipela za skijanje, ovo je jedinstveno Salomon rešenje za održivost obuće koje produžava životni ciklus materijala koji se koristi do 10 puta i drastično smanjuje uticaj na životnu sredinu“, dodao je Meizenk. "Naš rad se uvek razvija u ovoj oblasti i biće to neprekidno putovanje, ali ovo je uzbudljiv korak napred koji će nam pomoći da pronađemo rešenja u budućnosti." Salomon je preuzeo nekoliko obaveza u oblastima predviđenim Programom Play Minded. Da bi smanjio svoj uticaj na životnu sredinu, kompanija se obavezala da će do 2030. smanjiti svoju ukupnu emisiju ugljenika za 30 %. Salomon će do 2023. takođe smanjiti perfluorinatna jedinjenja (PFC) u svim kategorijama opreme (PFC neće postojati u obući Salomon do jeseni 2020. godine, u opremi do 2022. godine i zimskoj sportskoj opremi i odeći do 2023. godine). Do 2025. godine 70% otpada nastalog u Salomonovoj proizvodnji biće reciklirano ili ponovo upotrebljeno, a ekološke performanse svakog Salomon proizvoda biće vidljive potrošaču. Takođe do 2025. godine 100% dobavljača materijala usaglasiće se sa programima usklađenosti materijala na nivou kategorije i spiskovima ograničenih supstanci (RSL).

 

Komentari