Vesti Rudnik - Opština Gornji Milanovac kupuje konop za ski lift

Rudnik - Opština Gornji Milanovac kupuje konop za ski lift

Rudnik, Gornji Milanovac | 18.02.2015. | TV Telemark
Rudnikfeb2015012640

Kategorije

Staza za skijanje na planini Rudnik više od 20 godina nije bila u upotrebi. Desetak zaljubljenika u zimske sportove odlučilo je pre par godina da stazu raščisti i naspe a početkom ove zimske sezone postavili su i ski lift, pa se svakodnevno niz rudničke padine spušta stotinak zaljubljenika u skijanje svih uzrasta.

- Ove godine smo dobili neka sredstva od Opštine Gornji Milanovac da malo uozbiljimo priču i nadam se da će sledeće godine biti i više sredstava i više pomoći da moćemo nešto više da uradimo. Sve što smo do sada radili bilo je u sopstvenoj režiji. Znači nas 10-15 se skupi, skupimo nešto para i odradimo šta možemo. Za sve ostalo trebamo neku veću pomoć - rekao je jedan od aktivista Stefan Jocović.

Njihov entuzijazam i ljubav prema skijanju pokazali su više nego uspešne rezultate. Bez velikih sredstava osposobili su stazu za spust dovoljno tešku i za iskusnije skijaše, ali u nižim delovima prilagođenu i skijaškim početnicima.

- Drago mi je da je Opština i njeno rukovodstvo prepoznalo jednu lepu ideju i ove godine će mo krenuti sa kupovinom novog vučnog kanapa u dužini negde oko 700 metara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Opštine. Sledeće godine, kada se bude registrovao i skijaški klub ićiće se na malo bolje uređenje staze. Staza zahteva jedno pristojno skijaško znanje, stim što je donji deo staze blažeg nagiba pa može da se koristi za skiškolu i skijanje dece. Takva staya može da zadovolji zahteve Rudnika i Gornjeg Milanovca u manjem obimu od nekih 100-tinu skijaša za jedan dan bez ikakvih problema - izjavio je Srđan Milićević, član Opštinskog veća.

- Ono što sam danas video je da se radi o jednom lepom poduhvatu, o jednoj grupi ljudi koja je pokušala da oživi ovaj deo naše opštine na planini Rudnik. JP Sportsko Rekreacioni Centar će u narednom periodu sagledati sve aspekte pomoći koje možemo ovim mladim ljudima koji rade na uređenju ski staze da pružimo i time unapredimo kvalitet skijanja. Tu je i Sportski savez opštine Gornji Milanovac koji će se uključiti kroz školu skijanja i sve ukupno svi imamo koristi na unapređenju turizma na Rudniku - rekao je Mileta Bogdanović, direktor JP SRC Gornji Milanovac.

Rudničani planiraju i formiranje ski kluba a sigurni su i da će dalje uređenje ski staze umnogome doprineti razvoju turizma na Rudniku, planini koja je na istoj nadmorskoj visini kao i Zlatibor ali sa mnogo manje razvijenim turističkim potencijalima.

      Izvor: Televizija Telemark,  novinarka: Vesna Todorović

------------------------------
Na Rudniku se skijalo i neposredno posle Nove godine, 2, 3 i 4. januara 2015. ali je zbog velike hladnoće motor od trabanta, koji je služio za pogon ski lifta, "crkao" pa je morao na remont. U ta tri dana na Rudniku je bilo oko 200 skijaša. Visina snega je bila 80cm, a onda iznendada ski lift ne radi :(

Komentari