Vesti Rajkovo - Da li će u Majdanpeku biti skijanja ove zime?

Rajkovo - Da li će u Majdanpeku biti skijanja ove zime?

Rajkovo, Majdanpek | 10.10.2018. | Skijanje.rs
rajkovo feb 2018 850

   (na slici, pusto skijalište februara 2018...)

Više od 10 poslednjih godina, skijalište Rajkovo baš i nema sreće da se na njemu ostvari prava skijaška sezona, pa se i ove godine skijaši pitaju: Da li će na Rajkovu kod Majdanpeka biti skijanja ove zime?  

U neposrednoj blizini Majdanpeka na 4 km na putu prema Donjem Milanovcu, nalazi se Ski centar Rajkovo. Ski lift tipa "sidro", montiran 1986 godine, ima kapacitet 1100 skijaša na sat. Polazna stanica se nalazi na 750 m/nv. Lift je kose dužine 890m. Visinska razlika starta i cilja je 200m. Duž lifta se pružaju dve ski staze dužina 1000 i 1200 m.

Poslednjih godina pono toga je uloženo i urađeno na skijalištu. Remontovan je ski lift, nabavljen novi (polovni) tabač snega, rađeni zemljani radovi na uređenju ski staza, postavljene oznake na skijalištu, nabavljene motorne sanke, oprema za gorsku službu spasavanja (nosila), postoji i top za veštački sneg...  Uz sve to urađeno, skijanja i dalje nema. Svih proteklih zima desi zbog se nešto zbog čega skijalište ne može da radi, naprimer: neispravnosti na ski liftu, tabaču, padne drvo i ošteti lif... A onda, dok se sakupe pare, nabave potrebni delovi, izvrši popravka - zima je već prošla...

Šta skijaši u Majdanpeku a i šire u Srbiji mogu da očekuju od skijališta Rajkovo predstojeće zime 2018/2019. ?

Skijalištem upravlja Sportski centar "6. Avgust" Majdanpek. Sa svojih 6 zaposlenih radnika (od toga su troje invalidi) brinu o otvorenom bazenu, sportskoj hali i skijalištu Rajkovo. Nejaka firma, organizovana kao D.O.O. u sastavu Rudnika bakra Majdanpek, koja se godinama muči kako da redovno plaća račune za struju.

Obzirom da rade za potrebe građana Majdanpeka, bilo bi logičnije da posluju u sastavu Opštine. Ali dok Rudnik daje plate zaposlenima, Opštini je lakše jer ima manje troškove,... Ali okolnosti se menjaju...

Opšte je poznato da dolazi do prodaje RTB Bor Kineskoj kompaniji, a u sastavu RTB-a su i Rudnik u Majdanpeku, a zatim i Sportski centar u sastavu Rudnika, tako da je dalji status Sportskog centra neizvestan. Logično bi bilo da se Centar izdvoji iz sastava Rudnika i sa imovinom pređe u sastav i vlasništvo Opštine. Situacija se dodatno komplikuje ako se zna da nakon nedavno održanih Lokalnih izbora nova Skupština Opštine još uvek nije konstituisana... Neizvesno je koliko će ovaj prelazni period u definisanju pravnog statusa Soprtskog centra trajati.

Na osnovu navedenog sve nagoveštava da je sezona skijanja predstojeće zime na Rajkovu neizvesna, ali uz malo napora svih faktora u Majdanpeku skijalište može spremno da dočeka prvi sneg...

O predstojećoj zimskoj sezoni smo razgovarali sa gospodinom Savom Dragosanovićem, direktorom Sportskog centra "6.Avgust" Majdanpek. On navodi da tehnički skijalište relativno lako može da se spremi za zimsku sezonu i ističe da su otklonjeni nedostatci i kvarovi na skijalištu uočeni krajem prošle zime.
- Urađen je servis i poptavka kočnica na ratraku - tabaču snega, zbog čega prošle sezone nije radio. Doduše funkcionisanje kočnica i tabača u realnom radu nije isprobano, ali za očekivati je da je ratrak sada ispravan.
  - Ski lift je ostao ispravan na kraju prošle zime. Rasterećen je protiv-teg na gornjoj stanici ski lifta koji zateže uže žičare. Skinute su sve vučne naprave (sidra) sa sajle - užeta. Urađen je remont vučnih naprava, pojedine vučn naprave su opravljene zamenom dotrajalih delova ili specijalnog kanapa za namotavanje na njima. Skenirani su stubovi žičare, odnosno kotirne baterije i rolne na njima.

Iako u suštini nema velikih tehničkih problema ima onih drugih, a direktor Dragosanović, pored osnovnog problema daljeg pravnog statusa Sportskog centa, ističe:
  - Imaju samo 5 radnika (od toga 3 invalida) sa kojima nije moguće organizovati neke iole ozbiljnije radove na skijalištu.
  - Nemaju terensko vozilo koje bi im bilo neophodno za prevoz do skijališta, sa kojim bi se mogli, u slučaju potrebe, popeti i do gornje stanice lifta.
  - Nemaju sredstva ni radnike da izvrše košenje trave i uređenje skijaških staza koje sada deluju relativno zapušteno. Tu je ranije u pomoć priskakala Opština, sredstvima Fonda za puteve, i angažovanjem radnika Preduteća za puteva...
  - Radnici Sportskog centra su tokom leta bili angažovani u radu bazena. Nakon nedavne posete Predsednika Vučića Majdanpeku obećana je sanacija parketa u hali sportova, radovi u hali se izvode pa je neko od radnika Centra tu stalno angažovani. Tako da sada, kada je vreme da se nešto radi na skijalištu, kadrovskih mogućnosti za to nema.

Na kraju direktor Sava Dragosanović (inače je i skijaš) ističe da će pokušati da učinie sve šta mogu da skijalište ove zime bude u funkciji, ali realno bez pomoći sa strane, pre svega Opštine (koja je u fazi konstituisanja) i bez brzog rešanja daljeg pravnog statusa Sportskog centa sve će biti jako teško...

Ono osnovno što treba da urade je da pre zime i veće hladnoće nađu mogućnosti da se ski staze srede-pokose, da montiraju vučne naprave, zategnu uže i zatim provere funkcionalnost lifta i tabača. Tako da ipak verujemo u skijanje na Rajkovu ove zime!!!


Komentari