Vesti Pyeong Chang domaćin ZOI 2018 !

Pyeong Chang domaćin ZOI 2018 !

Durban - Jožno Afrička Republika | 06.07.2011. | Izvor: B92
pyeongchang2018

     Domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2018. godine biće Pjeongčang u Južnoj Koreji, odlučeno je glasanjem članova Međunarodnog olimpijskog komiteta u Durbanu.
     Pored Pjeongčanga kandidati za organizaciju bili su i Anesi u Francuskoj i Minhen u Nemačkoj.
     Pjeongčang je na taj način postao prvi grad u Južnoj Koreji koji će organizovati Zimske Olimpijske igre, a Seul je već 1988. godine bio domaćin Letnjih Igara.
     Odluku o domaćinu Igara 2018. godine doneli su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta na glasanju u Durbanu, a saopštio ju je prvi čovek te organizacije Žak Rog.
   

     „Ovo je jedan od najsrećnijih dana za našu zemlju, naše ljude, i milione mladih koji sanjaju o zimskom sportu“, rekao je prvi čovek kandidature Pjeongčanga Čo Jang-Ho samo nekoliko trenutaka po dobijanju organizacije.
     Zanimljivo je da je Pjeongčang bio kandidat za organizaciju i na prethodna dva glasanja za domaćina Zimskih Olimpijskih igara. Prvo je izgubio od Vankuvera, u borbi za domaćinstvo Igara 2010. godine, a potom i Sočija, koji će biti domaćin narednih Igara 2014. godine. Oba puta, Pjeongčang je bio vodeći posle prve runde glasanja, ali u odlučujućem nije uspeo da dobije većinu glasova. U sredu je isti slučaj bio u prvoj rundi, ali su na kraju predstavnici te kandidature slavili.
     Južna Koreja je u procesu do glasanja predstavila odlučnu i zanimljivu kandidaturu, na kojoj je akcenat stavila na strpljenju i istrajnosti naroda. Uz to, u kandidaturu su bili uključeni i predsednik Li Mjuing-Bak i olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Kim Ju Na.
     Prema planu organizatora, Igre će početi 9. februara 2018. godine, a ceremonija zatvaranja zakazana je za 25. februar.

Galerija slika

Komentari