Vesti Preminuo Žorž Salomon

Preminuo Žorž Salomon

Beograd | 07.10.2010. | BeoSport
george salomonv

U utorak, 5. oktobra u svom domu od obale Jezera Ansi u Francuskoj preminuo je Georges (Žorž) Salomon u 85 godini života.
Rođen je 18. novembra 1925, bio jedinac iz skromne porodice. 1946 njegov otac Francois i on su otvorili radionicu za obradu metala na Cote-Saint-Maurice u Ansi. 1947 su počeli da izradjuju kantne i postavljaju ih na skije.

On je potom razvio automatizovanu mašinu za proizvodnju kantni a 1955 je predstavio jedan od prvih modela skijaškog veza sa sajlom oko pete. Iz godine u godinu vez je usavrsavan, da bi se krajem 60-tih godina pojavio automatski vez koji je omogućavao da se cipela usled opterećenja oslobodi i u prednjem i zadnjem petnom delu veza.
Firma Salomon je do 1972. godine bila vodeći proizvođeč vezova na svetu. Žorž Salomin je bio pionir u ski industriji i dao je neizmeran doprinos u razvoju ski opreme a time i skijanja.

Firma Salomon

Salomon je nastao 1947 godine u srcu francuskih Alpa i smatra se rodnim mestom modernog alpinizma. Vođen strašću ka skijanju i inovativnom dizajnu, Francois Salomon i njegov sin George su dizajnirali i usavršili prve moderne ski vezove. Tokom sledecih 60 godina, Salomon-ova posvećenost ka inovativnom  dizajnu i strast ka planinskim sportovima su stvorili široki spektar revolucionarnih novih koncepata ski vezova, ski cipela, skija i garderobe za alpsko i nordijsko skijanje. Salomon je lider i inicijator novih rešenja na polju obuće i garderobe, za avanturiste, planinare, i sve druge kojima je planina u srcu.

Danas, Salomon proizvodi se prodaju u preko 160 zemalja, a brand je postao globalna ikona. Kroz vrhunski dizajn, Salomon donosi inovacije i napredak u planinske sportove, pretvara nove ideje u dela i širi granice mogućeg. Salomonovo nasleđe, posvećenost i obaveza su povezani jednostavnim konceptom: vodeće proizvode za planinu proizvode ljudi koji žive na planini.

Salomon je deo Amer Sports grupe. Svetski lider u proizvodnji sportske opreme grupacija Amer Sports obuhvata i Wilson, Suunto i Precor brendove. Amer Sports nudi tehnički naprednu sportsku opremu koja će poboljšati performanse aktivnih sportista i rekreativaca.

Zvanična prezentacija: www.salomon.com    Izvor: Beosport

Komentari