Vesti Preminuo Vojo Tomić - Ceo svoj zivot posvetio sportu a posebno skijanju

Preminuo Vojo Tomić - Ceo svoj zivot posvetio sportu a posebno skijanju

Sarajevo | 12.02.2017. | palelive.com
vojo tomic3 480x292

U subotu 11. Februara 2017. je u bolnici Koševo u Sarajevu poslije kraće bolesti u 80-toj godini preminuo Vojo Tomić (1937) poznati profesor fizičkog vaspitanja, ski trener i ugledni sportski radnik.

Taško je nabrojati sva priznanja i sve zasluge ovog čovjeka. Njegovo ime i prezime su za mnoge sinonim uspješnog skijaškog trenera, čovjeka koji je uradio mnogo za razvoj skijanja u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Učestvovao je u dovođenju i organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine te je nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva. Olimpijadu je dočekao kao direktor ski centra "Bjelašnica-Igman".

Paljani ga se sjećaju kao sjajnog trenera koji je uzdigao prvog paljanskog olimpijca i uopšte prvog BiH olimpijca u skijanju, Ajdina Pašovića.

Protekle tri godine Vojo Tomić je radio kao stručni saradnik firme "Majneks" na projektu izgradnje gondole Pale - Jahorina, te uređenju skijališta Ravna Planina. U proteklom periodu je pomagao i na revitalizaciji Olimpijskog centra Jahorina, a u novembru prošle godine je boravio u Moskvi gdje je učestvovao u projektu izgradnje i planiranja jednog skijališta.

Sahranjen je 12. februara na gradskom groblju Donji Miljevići.

 

Galerija slika

Komentari