Vesti Preminuo dr Božidar Ilić, profesor Univerziteta u Beogradu na predmetu Smučanje

Preminuo dr Božidar Ilić, profesor Univerziteta u Beogradu na predmetu Smučanje

Beograd | 19.01.2017. | skijanje.rs
bozidar ilic knjige

U Beogradu je u četvrtak 19. januara 2017. godine preminuo Prof. dr Božidar Ilić, dogogodišnji profesor Beogradskog univerziteta u penziji. Na fakultetu Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu je bio redovni profesor na predmetu Smučanje

Prof. dr Božidar ilić rođen je 1933. godine u Bresnici kod Čačka. Bio je svestrani sportista, omladinski prvak Jugoslavije u gimnastičkom višeboju; igrao je fudbal u klubovima Borac iz čačka i Sloboda iz Beograda; sportski jedriličar; ISIA instruktor skijanja; učitelj tenisa...

Na fakultet je došau 1970. godine kao asistent na predmetu Fudbal.

Doktorirao je 1982. na Fakultetu fizlčke kulture u Beogradu sa tezom iz sfere smučanja: "Konstrukcije biomehaničkih strukturalno-funkcionalnih modela tehnika i varijanata tehnika promene pravca kretanja u savremenom alpskom smučanju i njihova racionalnost kao funkcija situacije i svrhe kretanja".

1994. godine je izabran za redovnog profesora na prdmetu Smučanje. "Autor je nesumljivo, izuzetan poznavalac materije kao i drugih relevantnih naučnih disciplina, psebno Mehanike i Biomehanike, tako da je uspeo da problematiku smučanja prezentira na nivou monografskog dela." - Citat je oz ozveštaja komisije recenzenata za izbor u zvanje redovnog profesora na predmetu Smučanje.

Dobitnik je majske nagrade Srbije ta naučni raf u fizičkoj kulturi 1988. godine.

Pored niza objavljenih stručno-naučnih radova, zapažen je njegov udžbenik - "SMUČANJE" koga je Univerzitet u Beogradu izdao 1988. godine kao i "VIRTUELNO ALPSKO SKIJANJE" na kome je koautor a izdat je 2010.

Dr Božidar Ilić
SMUČANJE
1988
Božidar Ilić, Robert Ropret, Milan Ilić
VIRTUELNO ALPSKO SKIJANJE
2010

 

--

Komentari