Vesti Popova Šapka - Vlada S.Makedonije uporna u prodaji ski centra na Šari

Popova Šapka - Vlada S.Makedonije uporna u prodaji ski centra na Šari

S.Makedonija | 18.11.2020. | skimacedonia.mk
2 psapka 100x608

Vlada Severne makedonije je uporna u prodaji skijališta Popova Šapka. Premijer Zaev je za kanal MTV izjavio da postoji interesovanje stranih ski operatora. „Poznate kompanije iz Švajcarske, Italije, Austrije zainteresovane su za skijaške centre kao što je Popova Sapka. Dali smo ponudu Kosovu da zajedno sa ski centrom Brezovica sa njihove strane napravimo ponudu koja će biti primamljivija. Generalno su pozitivni i verujem da možemo ići zajedno." rekao je premijer Zaev.

To je potvrdio ministar ekonomije u Vladi severne Makedonije Krešnik Bekteši "Tokom sledeće godine raspisaćemo javni poziv za potpunu privatizaciju ili javno-privatno partnerstvo za skijaški centar Popova Sapka".

A šta nasuprot vlade misle na makedonskom ski portalu "skimacedonia.mk"?

Razvoj Popove Šapke neće dovesti privatnog investitora samog po sebi, ako to zaista nije kvalitetan poznati veliki skijaški operater sa iskustvom u upravljanju ski centrima. Rizik da se zaglavimo još 10 godina sa istim samo prefarbanim ski liftovima je veliki, ako samo gledamo kako da se „oterasimo“ Šapke sa nekim privatnikom.

Delimično se slažemo, kao što je rekao premijer, da je država loš biznismen. Može ali i ne mora da bude tako. Ako pogledamo susedni primer sa skijaškim centrom Kopaonik, Skijališta Srbija su u državnom vlasništvu, a slično 2018-toj. godini i 2019. godine su završili kao treća kompanija po profitabilnosti iza Srbija gasa  i Elektro distribucije.

Cene usluga skočile su nekoliko puta zbog prevelike potražnje i turista. Ali svemu ovome prethodila je, iz godine u godinu, gotovo milionska investicija u skijašku infrastrukturu, a taj investicioni ciklus se neometano produžava bez zastoja svake sezone. To je donelo niz kvalitetnih privatnih hotela i apartmana, ovi hoteli su doveli nove strane skijaše koji više novca ostavljaju u restoranima, školama skijanja, uslugama iznajmljivanja opreme, sportskim radnjama tako da spirala napretka leti na gore.

Za ski centar sa planinom poput Šare, dominantnom u regionu, previše je štetno da se prepustiti privatnom vlasniku, osim ako nije zaista ozbiljan kapitalac u upravljanju skijalištima. U suprotnom, Vlada treba da donese odluka kao one o izgradnji autoputa, hidroelektrane, gasovoda itd. Da se ​​u roku od 5 godina izdvoji 100 miliona evra za potpunu promenu skijaške infrastrukture na Popovoj Šapki.

S obzirom na to da je Makedonija bogata zemlja koja je tokom godina potrošila više od milijardu evra za deonicu autoputa Kičevo - Ohrid, stotine miliona evra koje bi se u narednih nekoliko godina postepeno izdvajale iz narednih 5-6 budžeta bile bi zanemarljive za ovakvu investiciju koja vraća uložene pare. Naravno, i upravljački menadžment ski centra sa odvezanim rukama koji će raditi iz ljubavi a ne samo za platu.

Popova Šapka i Šar Planina sveukupno imaju kapacitet da hrane ceo Polog sa 365 dana sofisticiranog turizma.
Но треба да се гине од работа!! - zaklučuju na kraju sa ski portala skimacedonia.mk.

Komentari