Vesti Popova šapka - Puštena u rad nova šestosed žičara

Popova šapka - Puštena u rad nova šestosed žičara

Popova šapka, MKD | 26.02.2020. | novamakedonija.com.mk
260220

Šest godina nakon početka gradnje, šestosed u makedonskom ski centru Popova Šapka konačno je pušten u upotrebu u sredu 26. februara 2020. Ovo je jedina ozbiljnija investicija na Popovoj Šapki posle mnogo godina. Žičara ima kapacitet 2.600 osoba na sat.

Događaju je prisustvovao premijer, Oliver Spasovski, u pratnji zamenika premijera i ministra za politički sistem i odnose među zajednicama - Sadulu Duraki, ministra ekonomije - Krešnika Bektešija, ministra bez portfelja zaduženog za regulaciju za poboljšanje investicione klime za domaće kompanije - Hisen Kshemaili, generalni direktor AD ESM - Vasko Kovačevski i menadžer „ELEM Tours“ - Kshemailj Jusufi.
Spasovski je izjavio da će pored nove žičare Popova Šapka dobiti i tri kilometra novih ski staza, što će dodatno obogatiti ponudu ovog zimskog odmarališta.

„Ovo je jedna od najvažnijih investicija ESM-a i vlade. U poslednje dve i po godine pokazali smo da nam je stalo do Popove Sapke i pored ove investicije obnovljen je put do Popove Sapke“, rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Iz AD "Elektrani na Severna Makedonija", koja je investitor objekta, kažu da su za žičaru obezbeđeni svi potrebni dokumenti i dozvole za puštanje u rad, ali se u vezi toga ne slažu sa inicijativom „Da spasimo Popovu Šapku (Да ја спасиме Попова Шапка)“.

„Izjava ministra Bektešija da je šestosed izgrađen u rekordnom roku je smešna, ako znamo da je realizacija započeta 2014. godine. Kažu da je pušten u upotrebu, ali danas nismo videli da deluje. Imam informaciju da nisu svi dokumenti tehnički pripremljeni. Danas su došli na Popovu Šapku samo da se slikaju. Takođe, projektom je područje oko žičare trebalo da se vrati u prvobitno stanje, ali, evo, vidimo da to nije urađeno “, kaže Hamdi Sulejmani iz inicijative „Da spasimo Popovu Šapku“.

Projekat izgradnje šestoseda započet je 2014. godine. Prve terenske aktivnosti sprovedene su 2016. godine, ali je zbog nedovoljne spremnosti projekata i profesionalnih propusta, kao pogrešnih lokacija za izgradnju, zaustavljena je i nastavljena krajem 2018. Ukupna investicija je iznosila preko devet miliona evra.

           Izvor: SAKAMDAKAZAM.MK     Z. ANDONOV

Komentari