Vesti Popova Šapka - Novi šestosed biće spreman za ski sezonu, put asfaltiran

Popova Šapka - Novi šestosed biće spreman za ski sezonu, put asfaltiran

Popova Šapka, MKD | 26.09.2019. | tetovoinfo.mk
setosed psapka

Nova šestosed žičara koja se gradi na Popovoj Šapki biće u upotrebi za ovu zimsku i skijašku sezonu, izjavio je ministar ekonomije Republike Severne Makedonije Krešnik Bekteši, prilikom obilaka građevinskih radove na putu od Tetova do skijališta. Tehnički prijem nove žičare trajaće naredne tri do četiri nedelje.

Izgradnja dugo traje
Nova šestosed žičara imala je nekoliko neuspešnih početnih pokušaja izgradnje. Pre mnogo godina počela je da se gradi iznad glavnih cevi vodovoda za Tetovo koje su tom prilikom oštećene, a građevinske aktivnosti je zaustavila Tetovska inspekcija. To nije bio jedini problem. Inspektorat za životnu sredinu je utvrdio da se građevinske aktivnosti izvode bez neophodne detaljne analize zaštite životne sredine.

Posle nekoliko godina, Elm Tours, kompanija koja upravlja ski centrom Popova Šapka, uspela je da pripremi svu dokumentaciju i nastavi izgradnju.

-Predstoji i testiranje žičare kako bi ELEM Tours mogao da je stavi u funkciju pre početka zimske sezone kada je Šapka najposećenija. Nećemo se zaustaviti ovde, naš cilj je stvaranje regionalnog centra koji će doprineti ne samo lokalnom, već i regionalnom razvoju, i gde će se stvoriti nova radna mesta, rekao je Bektaši.

Analiza koje se rade, rekao je, pružiće smernice o tome kako će se Popova Šapka razvijati u budućnosti, a odluka će biti doneta sledeće godine.

- U tu svrhu ELEM Tours vrši dubinsku finansijsku analizu, sada čekamo studiju izvodljivosti i ti dokumenti koji su vrlo precizni će nam dati smer kojim treba da se krećemo. Sledeće godine ćemo znati šta da radimo sa Popovom Šapkom, sa žičarama, hotelima i uopšte sa ELEM Toursom, rekao je Bekteshi.

On je istakao da će ministarstvo pružiti pomoć opštini Tetovo u drugim aktivnostima na poboljšanju infrastrukturnih uslova Popova Šapke i vikend naselja.

-------------

Asfaltiranje regionalnog puta Tetovo-Popova Shapka

Na Popovoj Šapki se izvode završni radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta od Tetova do ovog skijališta koja je počela 23. jula 2019. Ministar ekonomije Krešnik Bekteši i direktor javnog preduzeća "Makedonija put" Bekim Memedi izvršili su uvid kako se radovi odvijaju.

Put Tetovo - Popova Šapka 25.09.2019.

-Ovo je značajno ulaganje Agencije za puteve i javnog preduzeća „Makedonija Pat“ u cilju poboljšanja infrastrukturnih uslova svih stanovnika i podsticanja turizma.

Nije bilo zastoja u izgradnji kako su izveštavali pojedini mediji. Agencija za puteve u skladu s procedurama EBRD-a izgradila je put od Tetova do ulaza Popova Šapke u vikend naselje. Ostatak regionalnog puta gradi se sredstvima Makedonije puta i Agencije za puteve, rekao je ministar Krešnik Bekteši.

Asfaltiranje je završeno 25. septembra 2019. Nova asfaltna površina je postavljena je na celom putu od Tetova do Popova Šapke u dužini od 18 km i 200 metara.

 

Komentari