Vesti Popova Šapka, MKD - Ulažu se napori da šestosed bude spreman do 15. decembra

Popova Šapka, MKD - Ulažu se napori da šestosed bude spreman do 15. decembra

Popova Šapka | 05.09.2018. | sdk.mk i telma.com.mk
ps gra05092018 yt

Iz makedonskog ski centra Popova Šapka, kojim upravlja firma Elem, odnosno ELEM Tours, kažu da čine sve napore da raodovi na izgradnji i montaži Leitner šestosed isklopive žičare budu završenii do 15. decembra 2018, odnosno do početka predstojeće skijaške sezone. Saopšenje je usledilo nakon tvrdnje Građenske inicijative "Spas za Popova Šapka" da nova šestosed žičara neće biti puštena u upotrebu ove godine zato što matična firma ELEM  ne pušta električnu energiji ćerka firmi ELEM Turs koja gradi žičaru.

"ELEM i ELEM Turs ulažu maksimalne napore da završe izgradnju šestoseda do 15. decembra. Aktivnosti na terenu su u toku i kategorično negiramo da postoji bilo kakav problem sa električnom energijom i slično. Mi ne znamo odakle su informacije koje iznose određeni pojedinci, ali kao direkcija ELEM-a, kao osnivači i vlasnici ELEM Tursa tvrdimo da ne postoji tako nešto i da se žičara brzo gradi", saopštili su iz ELEM-a.

Nešto ranije, iz Inicijative "Spas za Popovu Šapku" su izjavili da tehničkog prijema šestosed žičare neće biti sve do marta ili aprila naredne godine zbog problema sa strujom.

"Prema informacijama koje imamo direktno iz ELEM-ove direkcije i ELEM Turs-a, rečeno je da je problem sa šestosed žičarom veliki. Zvuči apsurdno, ali su nam rekli da ELEM ne puštaju električnu energiju svojoj ćerka firmi ELEM Tours koja gradi šestosed žičaru.
Iako sada vidimo da se tu odvijaju neki građevinski radovi, i ima izgleda da će ove godine biti završena izgradnja, ali više nego sigurno je da neće biti puštena u rad zbog struje. Tehnički prijem će biti tek u martu ili aprilu 2019. ELEM ne daje struju, jer u tehničkoj dokumentaciji za izgradnju žičare nije bilo predviđeno povezivanje žičare sa transformatorom pa će zato morati da se napravi novi projekat", rekao je Hamdi Sulejmani iz inicijative "Spas za Popovu Šapku".

      Izvor: Sakam da kažam - sdk.mk

------------------------------------

Се гради шестоседот на Попова Шапка

02.09.2018.

ELEM je nastavio da gradi šestosed žilaru na Popovoj Šapki, nakon što su građevinski radovi u dva navrata zaustavljeni, jer je kompanija nije uspela da ispuni ekološke standarde za izgradnju. ELEM je izjavio da su sve dozvole dobijene. Uvereni su da će moderna žičara biti spremna do početka nove skijaške sezone.

Ski klubovi ističu da je šestosed žičara značajna investicija za ski centar, koja će ponuditi savremeno skijanje i rasreretiti gužvu na skijalištu.

U međuvremenu, u preostalu infrastrukturu Popove Šapke se ne ulaže, niti se održava postojeća. Ne postoje najave za nove ski liftove, parking mesta i instalaciju za veštački sneg.

Nakon što je prethodna Vlada Makedonije dala prazna obećanja da će u ski centar investirati 30 miliona evra, sadašnja Vlada je raspisala tender za konsultanta za procenu vrednosti ski centra, što je proces koji na kraju treba da završi prodajom Popove Šapke.

Iz Vlade za sada ne daju nikakve informacije o tome do kada će se izabrati konsultant. Samo su kratko rekli da će, ako bude bilo nekih vesti, informisati o tome.

Žarko Trpkovski misli da je odluka o prodaji centra pogrešna. Kaže da je Popova Šapka bogatstvo Makedonije, gde treba da se investira etapno. Sa njom bi trebalo da upravlja javno preduzeće kao što je praksa u susedstvu, ali i u zemljama Zapadne Evrope.

Ostala infrastruktura koja je u nadležnosti Opštine Tetovo je u lošem stanju i ne održava se. Ulice su pune rupa, duž njih teku fekalije, nije uređena kišna kanalizacija i javna rasveta, a psi lutalice svakodnevno napadaju turiste.

   Izvor: telma.com.mk   Zoran Dimovski

--------------------------------------------

Popova Šapka - TREĆA SREĆA

17.08.2018.

Posle tri pokušaja da se postavi ultra moderan Leitner šestosed žičara vredna 13 miliona (posebna cena za nas, inače redovna cena je 6m), rušenja zemlje sada bivšeg Mbrda na Češki, sada će desno od polazne stanice da iunikne metalni hangar od 600 m2, koji je prema prvobitnoj verziji Master plana ELEM-a trebao da se gradi ispod sada već bivšeg brda Češki (ispod zemlje kao i svuda u svetu).

Hangar je garaža za šestosed korpe žičare sa kupolom, sa kožnim sedištima sa grejanjem, sa elektronskom kontrolom, da ne bi oštetile na otvorenom.

Da vidimo šta će biti sa trećim POKUŠAJEM, za koji se očekuje svakog trenutka da počne, nakon što je ELEM Turs dobio sve dozvole od ekološke, vodnih dobara, za transport i komunikacije i konačno građevinsku dozvolu, iako i prva i druga lokacija šestoseda je na "Golemi izvori" na Popovoj Šapki, najvećem izvoru snabdevanja Tetovskog vodovoda.
Neka je sa srećom...!

P.S. Izvođači građevinskih radova su "obećali" da će sve srušeno vratiti u prvobvitno stanje, izravnati sve rupe nastale radom i prolaskom građevinske mehanizacije (Helikoprter je bio skup) i da će posaditi travu....

       Izvor:  Facebook strana: Ski Club Ljuboten   Zarko V. Trpkoski  

 -----------------------------------------------------

VIDEO: Neizvesna sudbina Popove Šapke

Televizija Kiss  05.09.2018.

 

Galerija slika

Komentari