Vesti Popova Šapka, MKD - Otpočela gradnja nove šestosed žičare

Popova Šapka, MKD - Otpočela gradnja nove šestosed žičare

Popova Šapka, MKD | 08.07.2016. | skimacedonia.mk
sapka radovi08072016 2 640x389

U makedonskom ski centru Popova Šapka se otpočelo sa aktivnostima vezanim za izgradnju dugo najavljivane nove šestosed žičare. Još pre tri godine su bili raspisani konkursi za izvođače radova, ali evo tek sada su se stekli svi uslovi za to.

Dužina trase novog šestoseda će biti oko 1.200 metara. Žičara će u početku imati kapacitet za prevoz 2.400 skijaša na sat, a maksimalni kapacitet je 3.200 skijaša na sat.

Prvobitno je bilo najavljeno da će polazna stanica šestoseda biti gde polaze ski liftovi "Potok" 1 i 2 (bivši Teteks), ali sada, na osnovu radova na terenu, se vidi da će
polazna stanica šestoseda biti izgrađena kod polazne stanice ski lifta "Mali Jelak", a vrh nove žičare će biti kod izlaznih stanica ski liftova "Ajdučka Ramnina" (bivši GE). U početnim najavama ulaganja i master planau razvoja ski centra Popova Šapka navedeno je da će se uz novu žičaru formirati tri ski staze u dužini od 5.000 metara.

Ovakvom postavkom šestoseda skijašima će se pružiti mogućnost da preskoče vožnje liftvima Aerodram, Ge i Mali Jelak i dugo dinamično krstarenje ovim delom skijališta.

Kako navodi makedonski ski portal skimacedonia.mk, ostaje nejasno zašto se ovakva šestosed žičara velikog kapaciteta ovde postavlja, a ne na najavljenoj lokacije na početku liftova "Potok" 1 i 2. U tom slučaju ova šestosed žičara bi pokrivalia i opsluživala znatno veću skijašku oblast a i smanjio bi se vreme i put skijaša koji žele da skijaju na prostoru od gornje stanice, preko staze SRT Jelak ka početku liftova Potok 1 i 2.

 

Galerija slika

Komentari