Vesti Popova Šapka - Krenula šestosed žičara posle sedam godina izgradnje

Popova Šapka - Krenula šestosed žičara posle sedam godina izgradnje

Popova Šapka, MKD | 30.01.2021. | mk.voanews.com
psapka gondola jan2021 1

Sedam godina nakon početka gradnje, nova Leitner šestosed žičara na skijalištu Popova Sapka počela je sa radom u petak 29. januara 2021.

Kraj građevinskih radova promovisan je u februaru prošle godine, ali tada otvaranje nije uspeo, jer nije bilo snega.

Zvanično je počela sa radom ove zime. To je moderna žičara, jedina takve vrste u Severnoj Makedoniji. Dužina rute je 1.510 metara, sa maksimalnim transportnim kapacitetom od 2.400 skijaša na sat.

Ovo je prva ozbiljnija investicija u Popovu Sapku, najavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteshi u poslednjih deset godina.

Izgradnja žičare, koja je koštala više od devet miliona evra, praćena je nizom problema od njenog početka. Bilo je primedbi na rutu i poziciju odakle žičara polazi. Tokom građevinskih radova oštećen je jedan od glavnih izvora, odakle se Tetovo snabdeva vodom za piće, a oštećen je i deo skijaških terena, za koje je obećano vraćanje u prvobitno stanje.

Iz građanske Inicijative „Spasimo Popovu Šapku“ kažu da su potrebni ozbiljni zahvati u skijaški centar koji godinama stagnira. Uprkos svojoj atraktivnosti, centar se suočava sa osnovnim infrastrukturnim problemima, kao što je nedostatak parking mesta i javnih toaleta.

„Uvereni smo da ćemo takvim investicijama privući druge turiste ne samo iz regiona i okolnih zemalja, već i iz drugih zemalja. Ovo će pružiti dodatnu priliku i dodatne usluge svim posetiocima Popove Šapke i upravo kroz ovakve investicije možemo da razvijemo tako važne turističke destinacije u našoj zemlji“, rekao je ministar Bekteshi.

Hamdi Sulejmani iz inicijative „Da spasimo Popovu Šapku“ kaže „molimo Vladu i ministre da se usredsrede na žičaru Tetovo-Popova Šapka. Da bi šestosed funkcionisao, žičara mora da radi. Ljudi i gužve u saobraćaju koje treba rešiti. Prošle nedelje imali smo slučaj kada Hitna pomoć nije mogla da dođe do Tetova, a tamo je bio čovek sa ozbiljnom povredom. „Žičarom ćete za 15 minuta moći lakše da pomognete.“

Komentari