Vesti Pohorje, SLO - Nova međustanica gondole i nova žičara za sezonu 2023/24

Pohorje, SLO - Nova međustanica gondole i nova žičara za sezonu 2023/24

Maribor, SLO | 29.09.2023. | rtvslo.si
pohorje medjustanica2023

Mariborsko javno preduzeće Marprom, koje brine o javnom autobuskom prevozu, ali i žičarama na Pohorju, završava velika ulaganja i priprema se za otvaranje nove međustanice gondolske žičare, koja će olakšati pristup Trikotnoj jasi i na taj način doprineti razvoju pre svega letnjim aktivnostima pešačenju i biciklizmu, i time doprineti boljoj ponudi u letnjoj sezoni, koja postaje sve značajnija zbog blažih zima.

Još grade i novu žičaru na Arehu.

Pohorska gondola nije u funkciji od kraja jula, jer je noseća čelična sajla zamenjena nakon izgradnje međustanice. Sistem je već postavljen i testiran, samo se čekaju dozvole, kaže direktor Marproma Ranko Šmigoc:

„Nedovršena je samo izlazna platforma, ali je kružna žičara u potpunosti u funkciji, pa se nadamo da ćemo sa najvećim veseljem preseći svečanu vrpcu, možda već 29. septembra."

Pošto neće biti moguće kontrolisati ko će sići ​​na srednjoj stanici, a ko na vrhu, oba putovanja će morati da se naplaćuju isto.

Gradi se žičara na Arehu

Gradi se 1.285 m dugačka isklopiva četvorosed žičare Ruška na Arehu, koja će zameniti postojeće ski liftove Ruška (sidro) i Orel (tanjir). Izgradnja teče sporije nego što je planirano, stubovi duž trase žičare su nedavno završeni, objašnjava direktor Marproma Ranko Šmigoc:

"To znači da su stubovi već spremni za postavljanje čelične sajle i priključak na stanice, dok donja i gornja stanica još rastu. Što se tiče rokova, mi smo teoretski još u zelenom polju, ali želimo da se svi građevinski radovi završe pre nastupanja jesenjeg vremena“.

Radovi, uključujući ispitivanje i dobijanje dozvola, moraju biti završeni do kraja oktobra. Projekat, ukupne vrednosti 7,5 miliona evra, od čega će 6 miliona doprineti država.

Poskupljenja ski karata za sada nema.

 

 

Komentari