Vesti Pohorje, SLO - Gazprom postaje vlasnik i skijališta

Pohorje, SLO - Gazprom postaje vlasnik i skijališta

Maribor | 16.12.2014. | Dnevnik.si
Pohorje Maribor Winter640x389

Kategorije

Slovenačku firmu Terme Maribor, koja je već dve godine u vlasništvu ruskih privatnih investitora, narednih dana će preuzeti ruski energetski div Gazprom, objavio je početkom decembra slovenački dnevni list "Dnevnik".

Ruski investitori su mariborsku turističko-trgovinsku firmu sa više od 200 zaposlenih i godišnjim prometom od 40-ak miliona eura, koja zadnjih godina posluje s gubitkom, preuzeli pre dvije godine za 30 miliona eura, preko firmi registrovanih u poreskim oazama, ali ne mogu vraćati kredite ruskim bankama među kojima je i Sberbank pa će je sada preuzeti Gazprom, navodi slovenački list.

Gazpromova firma-ćerka Factoring Finance u vlasništvo neće ući neposredno nego će dokapitalizacijom preuzeti vlasnički nadzor nad firmom Platanus, koja je službeni vlasnik Terma Maribor, navodi list, i dodaje da će Gazprom nakon toga kontrolisati preko 80 posto mariborske firme.

Mariborski advokat Matjaž Kirbiš, koji je pravni zastupnik ruskih vlasnika, potvrdio je da je posao ulaska Gazproma u Terme Maribor pred završetkom. On tvrdi da je Gazprom od samoga početka finansirao posao dosadašnjih ruskih investitora, preko njihovih firmi u Belizeu i na Devičanskim ostrvima.

"Skupština deoničara Platanusa već je potvrdila dokapitalizaciju, sada preostaje samo da se promene upišu u sudski registar", rekao je Kirbiš.

Terme Maribor poseduju više hotela u Mariboru i okolini. Dobar deo prihoda ostvaruju i iz nekadašnjih duty-free trgovina na granici sa Austrijom, a od ove sezone preuzeli su i upravljanje Športskog centra Pohorje u stečaju, koji vodi popularni slovenački skijaški centar.

 

Komentari