Vesti Poginuo Davo Karničar, prvi koji se na skijama spustio sa Everesta

Poginuo Davo Karničar, prvi koji se na skijama spustio sa Everesta

Jezersko, SLO | 17.09.2019. | jutarnji.hr
lb38a411ec3aa575de9167 davo karnicar ski k2

Poznati slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatiji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svetu neprekinuto skijao s Mount Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko granice s Austrijom.

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se, prilikom seče u privatnoj šumi, srušilo veće stablo i na mestu je nastradao. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi porodice i rodbina.

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama da s Mount Everesta odskija u dolinu, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Annapurni.

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je  svojedobno Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenaćkog "Elana" se u jesen 2000. godine s "vrha sveta" spustio u nizinu, i u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom kampu svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Galerija slika

Komentari