Vesti Počinje FIS Svetski kup u ski skokovima za žene

Počinje FIS Svetski kup u ski skokovima za žene

| 01.12.2011. | Skijanje.rs, FIS
wskijump

Subota, 3. decembar 2011. će biti nezaboravan dan u istoriji Ski skokova i FIS-a. Po prvi put  u Lilehameru u Norveškoj žene ski- skakači će se takmičiti u Svetskom kupu kada i počinje ova nova serija.
Žene su se takmičile u ski skokovima još od druge polovine 19. veka. FIS Continental Cup serija se održava od sezone 2004/05.

2006 godine je proglašena prva juniorska prvakinja sveta - Juliane Seifarth iz Nemačke. U 2009 i 2011, Lindzi Van (SAD) i Daniela Iraschko (AUT) su proslavile pobede na FIS Svetskim nordijskim prvenstvima u Liberecu (Češka) i Oslu (Norveška). 2014. godine ženski ski skokovi će biti deo programa na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija).

Uspostavljanjem serije FIS Svezskog kupa u ski skokovima za žene se konačno izjednačavaju sa svim kategorijama takmičenja koja imaju i muškarci.

Dok će Lindzi Van propustiti prvo takmičenje zbog povrede kuka, Daniela Iraschko - koja je trenutno neprikosnoveno dominira scenom - će se takmičiti. Velika bitka za istorijsku prvu pobedu u Lilehameru se očekuje između Iraschko, domaćih takmičarki Line Jahr i Anette Sagen, Francuske super zvezda Coline Mattel, Italijanke Jelene Runggaldier i mnogih drugih. Sve u svemu, na startu ovog takmičenja se očekuje više od 50 dama iz oko 15 zemalja.

U ovoj sezoni 2011/12, serijal FIS Svetski kup u ski skokovima za žene će biti održan na skakaonucama u Schonach-Schönwald i Hinterzarten (GER), Val di Fiemme (ITA), Szczyrk (POL), Hinzenbach (AUT), Ljubno (SLO) i Zao (JPN). Finele seyone i proglađenje ukupnog pobednika će se održati na skakaonici Midstubakken u Oslu 9. marta 2012.

Komentari