Vesti Počelo FIS Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju

Počelo FIS Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju

Schladming. Aus | 05.02.2013. | Eurosport.rs
949074 15624784 640 360

U Šladmingu počinje 42. Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, koje će na planini Planai u austrijskoj pokrajini Štajerskoj okupiti najbolje skijaše sveta. Svetsko prvenstvo traje do 17.februara, a Šladming je ponovo domaćin nakon 1982.godine. Eurosport će direktno pratiti sva takmičenja predstojećeg Svetskog prvenstva

Tradicionalno godinama u Šladmingu uživamo u noćnom slalomu, međutim ovaj put je slalom ostavljen po tradiciji poslednjeg dana pa će se voziti u dnevnom terminu. Ipak, jedna vožnja slaloma, ona u superkombinaciji, će se voziti u večernjem terminu.

Najuspješniji skijaš na SP-a je Kjetil Andre Aamodt, Norvežanin sa 12 osvojenih medalja, od čega je pet zlatnih, četiri su srebrne, tri bronzane. Mark Đirardeli i Lase Kjus imaju po 11 medalja, a onda slede Pirmin Curbrigen, Toni Sailer i Emile Alais.

Kod skijašica Kristl Krac iz Nemačke je najuspješnija sa 15 medalja, od čega je čak 12 zlatnih. Francuskinja Mariel Goišel i Šveđanka Anja Person imaju po 11 medalja.

42. Šampionat je svečano otvoren sinoć, a ovogodišnje izdanje će bit različito od mnogih dosadašnjih, jer će sve oči ljubitelja "belog sporta" biti uprte u dve djevojke - Tinu Maze i Lindzi Von.

Slovenka, koja 2. maja puni 30 godina, ove sezone je napokon počela da konstantno skija kako može i odmah su stigli spektakularni rezultati, pošto je već skupila nestvarnih 1.694 poena na svega 27 takmičenja. Doduše, mnogi stručnjaci smatraju da je to ostvarila samo zato što je 28-godišnja Amerikanka zbog stomačnih problema bila van staza gotovo mesec dana.

Već na startu nadmetanja u Šladmingu, dve zvezde će imati veliki obračun - na programu je superveleslalom, u kojem obe imaju po dva trijumfa ove sezone.

"Osećam da je ovo šansa da se osvetim za ono što sam već izgubila ove zime - titulu u Svetskom kupu. Verujem da mogu da potpuno preokrenem sezonu na ovom šampionatu", rekla je Von.


Maze je pokazala znake umora na poslednjem takmičenju, paralelslalomu u Moskvi.

"Znam da mnogi od mene očekuju da osvojim medalju u svim takmičenjima, ali to je jako teško. Srećna sam što dolazim u Šladming nakon ovako dobre sezone i potrudiću se da pokažem koliko sam jaka i na Svetskom prvenstvu. Mrzim da govorim ko su mi rivali, jer kada ste na startu, tada ste sami sa sobom. Šta drugi rade, to je njihov problem", rekla je Maze.

Šansu za odličja čekaju i Marija Hefl-Riš, koja je potpuno u sjenci Maze, kao i američka tinejdž senzacija, još 17-godišnja Mikaela Šifrin, vodeća u poretku slaloma.

Austrijanci se uzdaju u Katrin Cetel, Anu Feninger i pomalo zaboravljenu Nikol Hosp, a moguće je da se Marliz Šild na vreme oporavi od povrede kako bi branila titulu u slalomu.

Domaći navijači mnogo više očekuju od muške selekcija, zbog samo jednog čovjeka - Marsela Hiršera. Lider Svetskog kupa je ove sezone neverovatan u slalomu, a u konkurenciji za medalje će biti sjajni Aksel Lund-Svindal, Ivica Kostelić, Ted Ligeti, Feliks Nojrojter, mladi Francuz Aleksis Panturol...

                    Eurosport - Predrag Vukanovic

Galerija slika

Komentari