Vesti Počele FISU 27. Zimske univerzitetske igre 2015.

Počele FISU 27. Zimske univerzitetske igre 2015.

Granada, ESP | 26.01.2015. | usss.org.rs
uni2015480

Dvadesetsedma zimska Univerzijada, održava se od 24. januara do 14. februara 2015. godine u dve zemlje.

U Slovačkoj, od 24. januara do 01. februara 2015. u ski centrima Štrbske Pleso i Osrblie su na programu nordijske discipline, ski skokovi i biatlon.

U Španiji, od 04. do 01. februara 2015. u mestu Granada - sportovi na ledu i ski centru Sierra Nevada - alpske, snowboard i freestyle ski discipline.

Univerzitetske igre se održavaju svake druge godine i predstavljaju najveći svetski, multisportski događaj, koji okuplja studente sportiste, uzrasta od 17 do 28 godina.

Na zimskoj Univerzijadi u Španiji i Slovačkoj, takmičari će se boriti, prema zvaničnom programu FISU (Svetske univerzitetske sportske Federacije) u osam disciplina, alpskom skijanju, kros kantri skijanju, biatlonu, snoubordu, karlingu, hokeju na ledu, umetničkom i sinhronom klizanju i brzom klizanju na kratkoj deonici uz još dva sporta koja su u opciji, nordijskoj kombinaciji i ski skokovima.

Mnogi olimpijski i svetski šampioni su stekli neophodno iskustvo na velikoj sceni, na Univerzijadi, gde su i skrenuli pažnju na sebe osvajanjem zlatnih odličja. Na 27. Zimskoj Univerzijadi očekuje se učešće oko 2.500 sportista iz pedeset zemalja.

Jedini takmičari iz Srbije koji će nastupiti na ovoj Univerzijadi su alpinci Marko Vukićević i Strahinja Stanišić. Na predhodnoj Univerzijadi medalje su osvajali Milanko Petrović i Nevena Ignjatović.

Osvajač tri medalje Milanko Petrović, iz ličnih razloga se povukao iz svih takmičenja, dve dame Nevena Ignjatović i Nina Micić, takođe su dale odričan odgovor ali opravdan. Ignjatovićeva će učestvovati na Svetskom prvenstvu koje se održava u isto vreme kada i Univerzijada, dok snouborderka Nina Micić juri Olimpijsku normu…

Pof. dr Dragan Popov, ispred USSS, zadužen za ovo prestižno takmičenje je izjavio:
- Po svemu sudeći, u nordijskim disciplinama, koje su na programu u Slovačkoj, nećemo imati predstavnike. Računali smo na Petrovića, on se do pre desetak dana kolebao, ali vidim da želi da se povuče.

Put španske Granade, gde se održavaju sve preostala takmičenja, prema rečima Popova, treba da krenu dva predstavnika u alpskom skijanju:
- Marko Vukićević i Strahinja Stanišić, su dva alpinca na koje računamo. Vukićević u kombinaciji može do visokog plasmana, očekujemo plasman od 5 do 10. mesta, a možda i bolji, borba za prodor u vrh. Stanišić je mlad takmičar, u usponu, nije isključeno da priredi iznenađenje. Dosta je napredovao poslednjih godinu, dve i zaslužio je da se nađe u ekipi.

Eurosport i Eurosport 2 će sa više od 50 sati programa direktno pratiti zbivanja na FISU Univerzijadi, koja će se održati u Štrpskom Plesu u Slovačkoj i u Granadi u Španiji. Eurosport i Eurosport 2 će direktno pratiti takmičenja u hokeju na ledu, alpskom skijanju, bijatlonu, ski skokovima i skijaškom trčanju. Gledaoci će biti u prilici i da vide nadmetanja u snoubordu, skijanju slobodnim stilom i nordijskoj kombinaciji.

Korisni linkovi:
http://www.tatry2015.sk
http://www.granada2015.org

Komentari