Vesti Pljevlja - U planu skijalište između mesta Lokvica i Mijailovice

Pljevlja - U planu skijalište između mesta Lokvica i Mijailovice

Pljevlja | 13.02.2016. | novosti.rs
0reg pljevlja592x360

Opština Pljevlja planira da u blizini ovog grada u mestu Mijailovice izgradi skijalište dužine 500 metara.

Već je formirana i Radna grupa koja je prethodnih dana obišla teren. Čine je predstavnici lokalne uprave, Turističke organizacije Pljevlja i DOO Centra za sport i rekreaciju, jer će ova ustanova gazdovati skijaškom stazom nakon izgradnje.

Prema rečima glavne menadžerke opštine, Emine Salihović, radna grupa se uverila da predviđena lokacija zadovoljava uslove za izgradnju kvalitetnog skijališta.

- Obišli smo teren i uverili se da se može uraditi kvalitetna skijaška staza. Visina snega na mestu gde se planira staza bila je ove zime od 30 do 60 cm. Ukupna dužina staze je 485 metara, plus 25 metara za dolaznu stanicu. Nagib ski-staze je 16,5 odsto. Polazna stanica vučnice je na 1.200 metara nadmorske visine, a dolazna stanica na 1.280 mnv. Predložena lokacija skijališta nalazi se na severnoj strani - navodi Salihović.

IZ BUDžETA 100.000
Zona novog, planiranog skijališta se nalazi 7-8 km od grada, u blizini putnog pravca Pljevlja-Prijepolje. Opština je u ovogodišnjem budžetu za skijalište planirala oko 100.000 evra. Prva faza radova mogla bi biti završena do naredne zime. Tačna lokacija se nalazi između Lokvica i Mijailovice, a od magistralnog puta udaljena je oko jedan kilometar.

Ova lokacija nekada je služila kao skijaški vojni poligon, a u vreme Austrougarske okupacije bila je poznato skijalište.

- Teren budućeg skijališta većim delom čine livade, prošarane leskom sa ponekim četinarom. U blizini je i kaptirani izvor vode. Na navedenoj lokaciji su dva strujna voda, u podnožju i na vrhu skijališta - kazala je Salihović.

Glavni menadžer opštine Pljevlja je istakla da je gradnja ski-staze predviđena u tri faze. U prvoj je projektovanje, nabavka i ugradnja ski-lifta tipa "tanjirače", kapaciteta oko 800 skijaša na sat, kao i nabavka jednog tabača snega.
- U drugoj fazi predviđeno je projektovanje i izgradnja pristupnog puta do skijališta, zatim, nasipanje tampona. U ovoj fazi možda će biti asvaltiran put u dužini od jednog kilometra. Predviđeno je i projektovanje i izgradnja objekta za pružanje usluga korisnicima skijališta, kao što je objekat za prodaju karata, restoran, skijašnica, garaža u suterenu i slično - precizira Salihović.
- U trećoj fazi izgradnje ski-staze predviđeno je projektovanje, nabavka opreme i izgradnja vodozahvata za potrebe veštačkog osnežavanja oko 400 metara, što će omogućiti korišćenje ove staze od kraja oktobra do kraja aprila - naglasila je glavni menadžer opštine Pljevlja.

Salihović je istakla da su vlasnici zemljišta, Koružići, saglasni da daju u zakup prostor za skijalište i sa njima će Opština sklopiti ugovor o zakupu.
- Ovaj sadržaj može, pored skijanja, pružiti izlazak na čist vazduh, sunce, šetnju, boravak na planini, odmor i druženje, školu skijanja, školske zimske sportske igre. Pljevlja su jedan od malobrojnih gradova na severu Crne Gore koji nema svoje uređeno skijalište sa ski-liftom. Od 1985. do 1995. godine, na Kosanici, koja se nalazila na 1.356 mnv, funkcionisao je ski-lift, dužine 515 metara. Nedostaci ski-staze na Kosanici su da se staza nalazi na južnoj strani, pa je sneg brzo kopnio, naročito kada duva južni vetar, kao i udaljenost skijališta od grada, preko 25 kilometara - zaključila je Salihović.

POGREŠNA LOKACIJA
Član Opštinskog odbora Pokreta za promene Pljevlja, Radan Raičević, smatra da pre izgradnje skijališta u Pljevljima treba rešiti problem zagađenja vazduha. - Razvoj zimskog turizma je moguć tek nakon rešavanja životnih problema, ali ne na Mijajlovici već pod Ljubišnjom, u ekološki zdravoj sredini, čistoj i netaknutoj prirodi - kazao je Raičević, koji smatra da je priča o izgradnji skijališta skupljanje jeftinih političkih poena.

--------------------

               Kakva je sudbina ovog plana?

 

Galerija slika

Komentari