Vesti Pljevlja - Od skijališta Mijailovica ostala samo priča

Pljevlja - Od skijališta Mijailovica ostala samo priča

Pljevlja | 20.03.2018. | vijesti.me; novosti.rs
Sankanje i skijanje na Kipi

Pljevlja, najseverniji grad Crne Gore, iako za to ima potencijala, ni ove godine neće dobiti uređeno skijalište, iako je taj projekat ambiciozno najavljivan.

Pljevlja su jedan od retkih gradova na severu koji nema uređeno skijalište, pa su Pljevljaci prinuđeni da decu na sankanje i skijanje vode većinom na nekadašnje odlagalište Rudnika uglja, takozvanu Kipu, ili na planinu Jabuka.

- Kada je u pitanju skijalište, trenutno smo bez rešenja. Opet se pominje opcija Kosanice. Svi proračuni pokazuju da bi se taj posao mogao završiti po ceni od 100.000 do 150.000 evra. Nije problem za opštinu Pljevlja da izdvoji tolika sredstava, ali sve dok se ne nađu kvalitetna tehnička rešenja, reč je o zoni pripreme, koja je još daleko od realizacije - kazao je predsednik opštine Pljevlja Mirko Đačić, dodajući da je izazov i za ovu i za narednu lokalnu upravu da se to pitanje reši u naredne četri godine.

Đačić je napomenuo da projekat Skijališta Mijailovica, koji je bio blizu realizacije, trenutno obustavljeno, jer su se iskomplikovali imovinsko-pravni odnosi u vezi s parcelom gde je markirana staza za skijalište. Ona je u privatnom vlasništvu, a razgovarali su sa sugrađaninom koji je sada pokojni.

- Formirana je i radna grupa, koja je u nekoliko navrata obilazila teren zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti, koji su ocenili lokalitet kao jedan od boljih za rekreativno skijanje. Teren planiranog skijališta je samo osam kilometara udaljen od grada, na 1.290 metara nadmorske visine, s padom od 16,5 odsto, severnom stranom i izuzetno povoljnom mikroklimom, koja pomaže da se sneg zadrži duže nego na okolnim padinama. Urađene su kvalitetne geodetske podloge i razvijen je idejni projekat u tri faze - kazala je Emina Salihović, menadžerka lokalne uprave u Pljevljima, dodajući da su se, zbog promene vlasnika, iskomplikovali imovinsko-pravni odnosi.

Salihovićeva je istakla da lokalna uprava, bez obzira na to u kom personalnom sastavu radila, ne sme odustati od ovakvih i sličnih projekata, prvenstveno misleći na gradsko skijalište, kupalište i klizalište.

Prema rečima Salihovićeve, stav radne grupe je da je lokalitet Mijailovica više nego odličan i da vredi o njemu pregovarati.

Iz pljevaske lokalne uprave kažu da su u budžetskoj 2016. i 2017. godini bila planirana sredstva u iznosu od 100.000 evra za radove na projektu Skijalište Mijailovica, koji bi podrazumevali demontažu preostalih delova skijališta sa Kosanice (stubovi, protivteg, koturovi...), remont, nabavku nedostajućih delova i montažu.

U Pljevljma za skijalište  Mijailovica trenutno nemaju rješenje, pa se ponovo pominje i lokacija u selu Kosanica.

Na Kosanici je početkom osamdesetih godina prošlog veka bio izgrađen ski-lift koji nije u funciji više od 20 godina.

Početkom 2002. godine na mjestu zvanom Popova njiva, u blizini manastira Svete Trojice,  bio je postavljen mini ski-lift dužine 120 metara, ali odavno nije u funkciji.

Dobar deo opreme je i ukraden.

Nabavku ski-lifta finansirao je pljevaljski Rudnik uglja koji je za te namjene izdvojio 30.000 tadađnjih maraka. Lift je bio predat na upotrebu  smučarskom klubu “Ljubišnja”.

SKIJALIŠTE U CRLjENICAMA

FUDBALSKI klub Nort star je uredio skijalište sa malim ski-liftom u Crljenicama blizu Pljevalja. Skijalište je otvoreno krajem januara 2018, a prvi su stazu isprobali dečaci Nort stara.

Iz ovog kluba su kazali da je skijalište prvenstveno namenjeno deci, ali u narednim godinama imaju ambicije da postave ski-lift i za odrasle, sa dužinom staze od 1.000 meatra.

Komentari