Vesti Plav, Crna Gora - Nemaju žičare, ali zato imaju volju

Plav, Crna Gora - Nemaju žičare, ali zato imaju volju

Plav, MNE | 15.01.2016. | CdM, sandzakpress
plav prokletije 593x360

Dok skijaški centri u Crnoj Gori s nestrpljenjem očekuju veći sneg i već su zabrinuti o ishodu zimske sezone koja kasni, na Prokletijama iznad Plava snega ima dovoljno.

Još od kraja novembra skijaši i borderi redovno odlaze na Bogićevicu i uživaju u slobodnoj vožnji sa nekog od vrhova ovog planinskog masiva koji se nalazi u Nacionalnom parku Prokletije.

Najčešći gosti ovih planina su mladi entuzijasti skijaškog kluba Bogićevica, koji je skoro formiran u Plavu, a predsednik ovog kluba Ahmed Šabović objašnjava kako su došli na ideju da ga oforme.

“U početku smo imali ideju da formiramo snowboard-ski klub. Međutim, pošto klub nije mogao da se registruje i za jedno i za drugo, sada smo registrovali samo skijaški klub, ali ćemo se mi svi zajedno i dalje družiti kao i do sada”, započinje priču Šabović.

Uskoro će formirati i snowboard klub pod istim nazivom za koji, kaže Šabović, postoji veliko interesovanje.

“Želja nam je da kroz skijanje i snowboard promovišemo Prokletije, Plav i Gusinje, a posebno terene za skijanje, kojih na Prokletijama itekako ima. Nažalost, i pored velikog broja lokaliteta za skijanje, u Plavu i Gusinju nikada nije sagrađena žičara ili ski lift. Zato su svake zime prinuđeni da se organizujemo i odlazimo u neki od skijaških centara u okolini, a najčešće u Kolašin”, objašnjava Šabović.

Kako su svi svedoci da ovih dana nijedan skijaški centar nema dovoljno snega, na Bogićevici skoro svakog dana možete sresti skijaše ili bordere. I tako, dok drugi imaju žičare i ski liftove, Prokletije imaju samo sneg.

“Najčešće moramo pešačiti četiri-pet sati kroz sneg da bismo uživali pola sata u vožnji. Jedino što trenutno imamo je jedno malo skijalište na lokalitetu Paljevi, na planini Kofiljača, gde se godinama okupljamo i družimo. To je mala staza dužine oko 300 metara, sa jednom sajlom-konopcem. Prošlog meseca je nas nekoliko pripremalo ovaj teren za skijanje, očistili smo stazu, orezivali grane i pravili skokove za snowboard. Ovih dana se radi na postavljanju konopca, i osposobljavanju ski lifta. Dobra stvar je to što se u blizini staze nalazi i vikendica Zuvdijin konak, našeg planinara Zuvdije Bajraktarevića, koji nam zajedno sa skijašem Harunom Redžićem, uvek izlaze u susret i daju nam veliku podršku”, navodi Šabović.

Članovi ovog kluba planiraju da zajedno sa planinarima, Turističkom organizacijom i Nacionalnim parkom Prokletije organizuju planinarske pohode i vožnje na Bogićevicu, Babino Polje, Tromeđu i Pasji vrh. Ako uslovi budu dozvoljavali biće organizovani i obilasci na Visitor, Čakor i u Veliku, kao i na nekoliko lokacija u Gusinju, posebno na Bor Radončića, u dolinama Grebaje i Ropojana, a posebno u rezervatu, u dolini Volušnica.

Za sada još nemaju staza koje su markirane i prilagođene za vožnju, ali se nadaju da će ostvariti saradnju sa klubovima koji već imaju iskustva i da će im oni pomoći da pripreme terene u svim segmentima.

“Trenutno ima veliki broj staza, za freeride, odnosno, slobodnu vožnju i turno skijanje. Naravno, planiramo i da, ukoliko za to bude mogućnosti, neki od naših članova učestvuju na kursevima za dobijanje licence za instruktora skijanja i snowboarda, kako bismo mogli da vršimo obuku svih onih koji su zainteresovani za to“, kaže nam Šabović.

On se nada da će na ovaj način dati doprinos promociji Prokletija i da će planiranim akcijama upotpuniti zimsku turističku sezonu tokom koje u Plavu i Gusinju i nema nekih značajnijih dešavanja.

“Ove godine na Paljevima je markirana i prva staza za hodanje na krpljama. Iako je na početku bilo nas dvadesetak, svakim danom nam se priključuje sve veći broj mladih, koji žele da učestvuju u radu kluba, a podršku nam daju i stariji planinari i članovi nekadašnjih skijaških klubova koji su postojali u Plavu i Gusinju. Takođe, dobijamo podršku od bordera i turno skijaša širom Crne Gore i regiona, jer imamo dosta prijatelja koji jedva čekaju da dođu na Prokletije i zajedno uživaju sa nama“, zaključuje Šabović.

 

Galerija slika

Komentari