Vesti Platak, HRV - Sistem osnežavanja na stazi Radeševo

Platak, HRV - Sistem osnežavanja na stazi Radeševo

Platak, CRO | 07.11.2020. | Novilist.hr
parkiraliste platal 1200x703a

Nastavljaju se ulaganja u hrvatski ski centar Platak, radi se na daljem proširenju sistema za osnežavanje. Ski staza Radeševo će od ove zime biti pokrivena sistemom osnežavanja, a iduće godine je u planu da se pokriju baby lift i staza uz žičaru Pribeniš.

Sprovedena je javna nabava za glavni projekt nove četverosedežnice do vrha Radeševo pa može da se očekuje skorašnja izrada glavnog projekta žičare, odnosno dobijanje građevinske dozvole. Sadašnji dvosed je postavljen davne 1979. godine.

Analiziraju se i mogućnosti investiranja u vidikovac (na vrhu Radaševo 1364 m/nv), tu je i jezero zapremine 50.000 kubika, oko kojeg je uređena staza za šetanje kao novi turistički proizvod, a dovršavaju se i postojeći infrastrukturni projekti.

Samo u ovoj godini Primorsko-goranska županija u Platak je uložila dvanaest miliona kuna. Ove godine je Županijska uprava za ceste sanirala posljednji od sedam do sada uređenih kilometara puta koji se spušta sa parkirališta Platak koje je uređeno 2014. godine. Nakon sanacije ovogodišnje deonice preostala su još tri poslednja kilometra do raskrsnice, koji su u planovima uređenja u sledeće dve godine, čime bi glavna saobraćajnica prema Platku bila u cielosti sanirana. U proteklih osam godina, Županijska uprava za ceste uložila je u parkiralište i glavnu saobraćajnicu koja vodi prema Platku ukupno 24 miliona kuna.

U Platak ulaže i Opština Čavle, koja je prošle godine uložila znatna sredstva u obnovu krovova na objektima Mali i Veliki dom kao i uspešno realizovala projekt obnove žičare Tešnje koji je sufinansiran od strane Središnjeg državnog ureda za sport. Dodatna opštinska ulaganja u ovoj godini odnose se na obnovu nekategorisanog puta prema Malom domu na Platku koji je zbog izgradnje akumulacijskog jezera bio u dosta lošem stanju, tako da je nedavno završena njegova obnova a vrednost projekta je oko 300 000 kuna. Na deonici dugoj 250 metara postavljen je novi sloj asfalta, ivičnjaci, a istovremeno je rešen i problem nanosa vode. Osim toga, put je proširen čime je omogućeno mimoilaženje vozila.

Platak je poznato izletište i tokom leta između ostalog i kao piknik destinacija.
Uz postojećih deset, pripremljeno je još pet roštiljskih mesta pa se ide u izgradnju pet novih piknik-zona.

Ski centar Platak iz dana u dan raste kao turističk destinacija i privlači sve veći broj rekreativaca. Tako je celo proteklo leto svaki vikend bio ispunjen brojnim sadržajima i manifestacijama.


         Izvor: Novilist.hr, dalmacijaski.com    Foto: platak.
hr

 

 

 

Komentari