Vesti Planica 2020 - Svetsko prvenstvo u skijaškim letovima

Planica 2020 - Svetsko prvenstvo u skijaškim letovima

Planica, SLO | 09.12.2020. | fis-ski
wc planica2020 1 960X584

FIS Svetsko prvenstvo u skijaškim letovima, po 26. put, održaće se od 10. do 13. decembra na slovenačkoj skakaonici Planica.

Rekord u dužini leta na Planici drži Rioiu Kobaiashi sa neverovatnih 252 m, a za glavnog favorita ovog Prvenstva smatra se Markus Eisenbichler.

Prvi takmičarski dan Prvenstva počinje kvalifikacijama u četvrtak. Svetski šampion će biti krunisan nakon ukupno četiri takmičarska kola u petak i subotu, nakon čega će u nedelju uslediti timsko takmičenje sa po četiri skakača po naciji.

Svetsko prvenstvo u ski letovima je prvobitno bilo zakazano za mart 2020. godine, ali je moralo biti odloženo zbog pandemije Covid-19.

U martu, kada je trebalo da se odrtži ovo Svetsko prvenstvo, na Planici je ujutro slab vetar, zato se takmičenja obično održavaju ujutru, uglavnom po jakom suncu. U decembru će na Planici uslovi biti sasvim drugačiji. Niko zapravo ne zna kako će ovi uslovi uticati na letove.

Kvalifikacije i takmičenja počinju u 16 ​​sati po srednjeevropskom vremenu, biće to takozvani noćni događaj. Na skakaonici "Velikanka" su postavljeni privremeni reflektori, jer je skakačima potrebno savršeno svetlo i vidljivost za skokove.

Markus Eisenbichler, trenutno drugi u ukupnom poretku Svetskog kupa, mogao bi imati najveće šanse da osvoji titulu Svetskog šampiona u ski letovima. Eisenbichler voli skijaške letove i letaonicu na Planici. Njegov najjači protivnik ove zime, Norvežanin Halvor Egner Granerud, ne voli skakaonicu na Planici. „Ne volim ovu skakaonicu, ne odgovara mi“, objasnio je prošle nedelje zvezda u usponu ove zime, koji je pobedio na poslednja tri takmičenja u Svetskom kupu.

Austrijska reprezentacija u skijaškim skokovima postala je žarište koronavirusa i pitanje je hoće li Austrijanci imati predstavnika na Planici...

 

Komentari