Vesti Pereduzeće “Skijališta Crne Gore” još uvek samo u Vladinim papirima

Pereduzeće “Skijališta Crne Gore” još uvek samo u Vladinim papirima

Podgorica | 20.03.2018. | vijesti.me
kolasin1600 stub3

Preduzeće "Skijališta Crne Gore" još uvijek postoji samo u Vladinim papirima, iako su prošla četiri meseca od kada je doneta odluka da država formira tu firmu koja bi gazdovala skijalištima. Vlada je u novembru 2017. donela odluku da formira državno preduzeće sa sedištem u gradu Mojkovac.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je rečeno da je donošenjem Odluke Vlade o osnivanju preduzeća početkom novembra prošle godine za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovan  Miloš Popović, te da se čeka da Opština Kolašin predloži člana Odbora direktora, nakon čega će Vlada u najskorijem roku formirati odbor.

“Urađen je statut društva i registrovano privredno društvo, a do sada nije zaposlen nijedan radnik” kazali su u ministarstvu.

Kako su podsetili, formiranje "Skijališta Crne Gore" ima za cilj stvaranje uslova za uspešno upravljanje lokalitetima na koja je u prethodnom periodu uložen značajni novac u infrastrukturne objekte  puteve, trafo-stanice, žičare i skijaške terene), kao i radi ostvarivanja nadzora nad primjenom planiranih investicionih aktivnosti na prostoru severa Crne Gore, u skladu sa PPPN za Bjelasicu i Komove i PPPN za durmitorko područje.

Iz ministarstva turizma su ranije objasnili da je u dosadašnjem periodu, višegodišnjim kapitalnim budžetom do 2020. godine predviđen značajni novac za projekte koji se realizuju u opštinama koje se nalaze na severu, a u zahvatu Bjelasice i Komova (BiK).

"Za poboljšanje infrastruktura tog regiona obezbeđeno je oko 70 miliona eura (po investicionim elaboratima za područje BiK), od čega je u 2017. godini planirano 9,96 miliona eura (uključujući Hajlu i durmitorsko područje). Od posebnog značaja je nabavka novih žičara na teritorijama opština Kolašin (za žičaru Kolašin 1600 i četiri kilometra ski-staza devet miliona) i Bijelo Polje (planirano osam miliona za tri kilometra ski-staza i žičaru Cmiljača)”, kazali su u ministarstvu.

Odluka o osnivanju tog preduzeća je 17. novembra prošle godine objavljena u Službenom listu i stupila je na snagu osmog dana od dana njenog objavljivanja.

Prema toj odluci odbor direktora preduzeća trebalo je da se imenuje u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke. Nakon toga, izvršni direktor imenovaće se u roku od 30 dana od dana imenovanja odbora direktora i to na period od četiri godine.

Osnovni kapital novog preduzeća biće 110 hiljada eura, a to preduzeće će se, između ostalog, finansirati novcem iz državnog budžeta.

Vlada je odlučila da sedište preduzeća  bude u Mojkovcu, a ono bi upravljalo  javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco Adventure park Komovi.

Deo javnosti iz turističkog sektora i opozicije ocenio je da odluka Vlade da osnuje preduzeće koje bi upravljalo skijalištima je zakasnela, jer je deo tog važnog resursa već prepušten privatnicima, od kojih neki ni do danas nisu pokrenuli skijališta koja su dobili u zakup, ali i zbog toga što je nedovoljno novca uloženo i imovina kojom je ranije gazdovala država je devastirana.

=====================

Vlada Crne Gore je na sednici održanoj 02. novembra 2017. donela odluku o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću “Skijališta Crne Gore” koje će upravljati javnim skijalištima na prostoru Bjelasice i Komova, Durmitora, Hajle i drugih planina, a čije će središte biti u Mojkovcu. Kako su naveli u Vladinom birou za odnose s javnošću, na raspravi je naglašeno da je razvoj severnog regiona jedan od najvažnijih programskih prioriteta Vlade.

Formiranje Društva sa ograničenom odgovornošću “Skijališta Crne Gore” je ključna pretpostavka za pokretanje i uspešno upravljanje lokalitetima na kojima su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte puteve, trafostanice, žičare i skijaške terene, kao i radi ostvarivanja nadzora nad implementacijom planiranih investicionih aktivnosti na prostoru sjevera Crne Gore”, kaže se u tadašnjem saopštenju.

=====================

Radovi na skijalištu Kolašin 1600 teku po planiranoj dinamici pa se očekuje da skijalište bude spremno za zimsku sezonu 2018.-2019.

Radi se na pripremi tenderske dokumentacije za žičare na skijalištima Žarski i Cmiljača, te da će se izgradnjom žičara i prateće infrastrukture steći uslovi za poziv ozbiljnim investitorima i operatorima ski rizorta i hotela.

 

Komentari