Vesti Pejo, ITA - Prvo skijalište bez plastike u Evropi

Pejo, ITA - Prvo skijalište bez plastike u Evropi

Pejo, ITA | 02.01.2020. | snow-forecast.com
pejofunivia142773 960x584

Kategorije

Pejo 3000 u italijanskoj regiji Trentino ima za cilj da postane "najodrživije skijalište na Alpima", navodi direktor lokalne turističke zajednice. Naselje, koje se već napaja zelenom električnom energijom iz lokalnih hidroelektrana, privuklo je pažnju svetskih medija objavom da je prvo koje je „bez plastike (plastic free)“.

To praktično znači da je upotreba plastičnih boca, kesa, pribora za jelo, tanjira, slamki, šoljica i vrećica začina zabranjena u Pejo-u. Plastične navlake sa jednodnevnih ski pass karata za žičare biće uklonjene od januara 2020.

Odluka da se ide bez plastike usledila je nakon objavljivanja rezultata studije naučnika sa Univerziteta u Milanu u aprilu koja je otkrila da je površina glečera Forni, jednog od najvećih u italijanskim Alpima, sadržavala 131-162 miliona plastičnih čestica ,uključujući i vlakna polietilena.

Pejo se nalazi u regionu Val di Sole, ima 20 kilometara staza i prošle godine je privukao preko 130.000 skijaša koji su se vozili.

-„Razmišljamo o životnoj sredini, uticaju na buduće generacije, ali i o konkurentnosti naše ski regije,“ rekao je Fabio Sacco, generalni direktor turističke zajednice Val di Sole, za Guardian, dodajući: „Održivost je prednost koju moramo da razvijamo i moramo biti ozbiljni u onome što radimo, umesto da samo proklamujemo održivost bez odlučnih akcija."

      Izvor: snow-forecast.com

 

Galerija slika

Komentari