Vesti Pečat krize na niškoj razmeni skijaške opreme

Pečat krize na niškoj razmeni skijaške opreme

Niš | 29.12.2014. | SK Niš
Razmena14A3640

Uprkos očekivanjima, i druga (poslednja) niška razmena skijaške opreme pred novu sezonu nije izazvala veće interesovanje ljubitelja skijanja. Iako je ponuda polovne i nove opreme u Hali sportova „Čair“ bila solidna, poseta nije bila veća nego pre dve sedmice, kada je ocenjena kao iznenađujuće slaba.

- Ovog puta učinili smo napor da preko standardnih medija i društvenih mreža mnogo bolje informišemo javnost o održavanju razmene, koja u Nišu ima tradiciju dugu 38 godina. Pokazalo se da uzrok slabom interesovanju nije u lošoj obaveštenosti, nego u socijalnim problemima s kojima se suočavaju ljudi u ovom kraju. Jednostavno, narod nema para! - kaže Božidar Stošić, predsednik Skupštine Skijaškog kluba „Niš“.

Umesto da se bave razmenom i procenom ponuđene opreme, skijaški aktivisti su svoje okupljanje u Hali „Čair“ iskoristili za analizu standarda stanovništva, posebno izgubljenog srednjeg sloja koji je bio najprivrženiji skijanju.

Izračunali su da jednodnevni ski-pas za jednog roditelja i dete i odlazak kolima od Niša do Kopaonika i nazad staje 8.150 dinara. To je 20% od prosečne niške plate za novembar, koja je trećinu niža nego u Beogradu. Nezaposlenima u toj računici nema mesta.

Na razmeni su solidne korišćene skije „hed“, sa dobrim vezovima, mogle da se dobiju za polovinu vrednosti jednog dana boravka na Kopaoniku, pa je jasno zašto je razmena izgubila na atraktivnosti. Onima koji još mogu da skijaju nije potrebna polovna oprema, a onima koji nemaju ni za ski-pas – jeftine skije malo znače!

 

Komentari