Vesti Paraolimpijske igre 2022 - Jurica Stanković kao trener doneo Kini 10 medalja

Paraolimpijske igre 2022 - Jurica Stanković kao trener doneo Kini 10 medalja

Peking, Kina | 13.03.2022. | telegraf.rs
jurica stankovic 10medalja za kinu 1 1200X730

Jurica Stanković, Srbin iz Niša, postao je heroj Kine jer je kao selektor te zemlje u snoubordu zaslužan za 10 medalja na Zimskim Paraolimpijskim igrama u Pekingu koje su danas svečano zatvorene.

Snouborderi iz Kine su se već na prvom nadmetanju u snoubord krosu izborili za četiri medalje, a na takmičenju u banked slalomu pripalo im je još šest odličja. Ukupno, tri zlata, tri srebra i četiri bronze.

Zanimljivo, Kinezi nikada do sada nisu uspeli da uzmu medalje u snoubordu.
- Otežavajuća okolnost je bila ta što zbog pandemije, pre Paraolimpijade nismo mogli da 'odmerimo' snage sa snouborderima iz drugih zemalja ni na jednom medjunarodnom takmičenju. Međutim, svakako je nadmetanje na domaćem borilištu bila dodatna motivacija takmičarima da daju svoj maksimum - rekao je Stanković za agenciju Beta i dodao:

- Pripreme za Paraolimpijske igre u Pekingu bile su kineski državni program i ozbiljno su se potrudili da svojim sportistima obezbede sve uslove za treninge i ostvarivanje dobrih rezultata. Meni je bilo omogućeno da putujem po Kini i da obidjem više desetina skijališta kako bih odabrao ono koje najviše odgovara za pripreme i ima staze najsličnije onim koje su i na Paraolimpijadi.

Na Paraolimpijadi je učestvovalo skoro 600 takmičara, a Kinu predstavlja 96 sportista. U snoubord timu koji treniram je njih 17. Nažalost, naša zemlja nema ni jednog takmičara na Paraolimpijadi", izjavio je Stanković.

Na Paraolimpijskim igrama iz Srbije su još samo i Dimitrije Lazarovski koji je direktor razvoja u Svetskoj skijaškoj federaciji i Denis Pavlović koji je u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu bio zadužen za ceremoniju otvaranja.

- Nadam se da ću i u Srbiji imati priliku da motivišem osobe sa invaliditetom da se bave sportom. Da vide da je u životu sve moguće i da sve može da se postigne ukoliko postoji cilj i vera u to što radite.


     Foto: Jurica Stanković, FB

 

Galerija slika

Komentari