Vesti Pamporovo, BUG - Nava šestosed žičara Malina

Pamporovo, BUG - Nava šestosed žičara Malina

Pamporovo, BUG | 03.11.2023. | pamporovo.me
Pamporovosestosed2023 1 1200x730

Na bugarsko skijalište Pamporovo se prirema za zimsku sezonu kao nikada do sada. Izvode se završni radovi na izgradni šestosed isklopive žičare "Malina" proizvođača Leitner.

Nova žičara će imati kapacitet 3.000 skiajša na sat, a za 6 minuta vožnje, na dužini trase žičare od 2.000 m, savladaće visinsku razliku od 474 m. Zameniće postojeći staru trosed žičaru. Nova žičara će biti spremna do početka zimske sezone 2023/2024.

Pamporovo nastavlja trend poboljšanja uslova za skijanje kako bi se obezbedio stalni snežni pokrivač tokom cele sezone. I pored već prilično dobro razvijenog sistema veštačkog osnežavanja, identifikovane su kritične oblasti koje su dodatno opremljene instalacijama za osnežavanje i topovima. Uz povoljne uslove za osnežavanje (temperatura u minusu), Pamporovo je spremno da za samo 72 sata pripremi zadovoljavajući broj ski staza.

U cilju povezivanja vrha Snežanka sa Smoljanskim jezerima na južnoj strani skijališta, postavljeno je 12 novih topova kako bi se obezbedio trajni snežni pokrivač. Planirana je izgradnja snow parka. Ovo skijaško područje opslužuje žičara Akademika, kao i obnovljena mini žičara dužine 200 metara.


Trasa nove žičare Malina

U predstojećoj zimskoj sezoni mališani će uživati u novom snežnom parku za decu kao i za obuku početnika u delu ski centru Malina. Novi prostor će opsluživati animatori snežnih sportova koji će zabavljati i edukovati decu u grupama. Deca će uživati u novoj skijaškoj stazi, toboganu, uvrnutim stazama i zabavnim preprekama.

U ski centru Pamporovo nabavili su potpuno automatizovanu mašinu robotskog tipa za servisiranje skija i snowboarda, sa najsavremenijom tehnologijom obrade i brušenja rubova. Nalazi se u delu ski centru Malina.

Pamporovo će u januaru, prvi put u svojoj istoriji, biti domaćin FIS Svetskog kupa u snowboardu. Takmičenje će se održati 20. i 21. januara na stazi Stenata. Odmah zatim, Pamporovo dočekuje učesnike Evropskog kupa u snowboardu 23. i 24. januara, koji će nastaviti takmičenje u paralelnim disciplinama.

Trenutno je aktuelna pretprodaja ski pass karte (6-dnevna oko 200 eur), a povlašćene cene važe do 15.11.2023. Sa ski pass kartom za skijalište Pamporovo moći će da se koristi i obližnje skijalište Meči čal iznad mesta Čepelare kao bonus kada ono bude otvoreno.

Od ove zimske sezone Pamporovo planira da prevozi turiste između odmarališta Pamporovo i skijališta Meči čal i grada Čepelare po simboličnoj ceni. Transferi će se obavljati više puta dnevno, uključujući dva nova stajališta u samom gradu Čepelare, u cilju lakšeg pristupa od hotela u gradu do skijališta Meči čal, kao i Stare autobuske stanice (Ski centar 1) i Malina (Ski centar 2) u ski centru Pamporovo.

         Izvor: pamporovo.me    Foto: Leitnr

Galerija slika

Komentari