Vesti Pala kabina žičare iz grada Streza do vrha Mottarone u Pijemontu, ITA

Pala kabina žičare iz grada Streza do vrha Mottarone u Pijemontu, ITA

Streza, ITA | 22.05.2021. | rts.rs
mottarone57T 3

Četrnaest osoba je poginulo, a jedno dete je teško povređeno kada je na severu Italije pala kabina žičare, usled pucanja kabla.

Žičara saobraća od grada Streza (Stresa) na obali jezera Mađore (Maggiore) u pokrajini Pijemont do vrha planine Motarone (Mottarone) u italijanskim Alpima.

Gradonačelnica Streze Marsela Severino rekla je u izjavi za RAI da je kabina pala sa visine od 20 metera i otkotrljala se niz padinu, dok je nije zaustavilo drveće u obližnjoj šumi.

Grupa ljudi koja je planinarila u blizini posvedočila je da je čula "snažno šištanje" nekoliko trenutaka pre nego što je kabina pala.

Pripadnici planinarske spasilačke službe pronašli su smrskanu kabinu u šumi.

Gradonačelnica Streze precizirala je da su neke od žrtava bile zaglavljene u kabini, dok su tela ostalih bila u šumi.

Valter Milan, predstavnik planinarske spasilačke službe, rekao je za RAI da je dvoje povređene dece helikopterom prebačeno u dečju bolnicu u Torinu.

Žičaru Streza-Motarone koriste i lokalno stanovništvo i turisti, a nedavno je otvorena posle duže pauze, u sklopu popuštanja mera protiv širenja koronavirusa.

Vrh Motarone je veoma popularan među turistima zbog pogleda na panoramu jezera Mađore i njegova živopisna ostrvca.

Sistem od dva kabla podeljen je na dve etape - od Streze do Alpina, koja je duga dva kilometra, i jednu od tri kilometra koja povezuje Alpino i Motarone.

Putnike prevoze dve kabine - po jedna u oba smera - a može da primi do 40 ljudi. Vožnja traje oko 20 minuta.

Žičara je počela da saobraća u avgustu 1970. godine, posle tri godine izgradnje. Obiman remont izvršen je u periodu od 2014. do 2016. godine.

Komentari